АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица-изток" са изхарчили 16 млн. лв. без търг 11.10 | 11:05

За три месеца от АДФИ са констатирали 103 нарушения по обществени поръчки

От iNews.bg

АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица - изток" са изхарчили над 16 млн. лв., без да обявяват конкурс по обществена поръчка. Това са установили инспекторите на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ).

В случая с атомната електроцентрала парите са били за изграждането на ново съоръжение, което трябва да използва отработената вода в топлия канал на централата. Първоначално за него са били планирани 12 млн. лв. като в последствие сумата е нараснала до 22 млн. лв. Изчисленията на АДФИ показват, че от тези средства 16 млн. лв. са били изхарчени, без да бъдат обявявани обществени поръчки.

Нередностите при "Мини Марица-изток" отново са свързани с необявяването на търг за избор на изпълнител. Така неправомерно са били изхарчени 540 хил. лв. Заедно с това по същата схема са изчезнали средства в размер на над 26 хил. лв. от държавното дружество "Автомагистрали".

Като цяло за периода юли-септември финансови инспектори на АДФИ констатираха 103 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за над 25 млн. лева.

В рамките на третото тримесечие на годината са приключили 173 инспекции. В тях попадат проверките на всички министерства по отношение на направените от тях разходи и поетите финансови задължения към 31 юли 2014 г.

За юли-септември финансовите инспектори констатираха виновно причинени вреди за 101 294 лева, съобщават още от Агенцията.

Водещи

Най-четени