Агнешкото поевтинява преди Гергьовден, но е по-скъпо спрямо март 04.05 | 18:53

На дребно има поскъпване на агнешкия бут и плешката в определени области

От Ивайло Ачев

Спад в цената на агнешкото месо се отчита пред Гергьовден, показва официалната статистика на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), която обхваща периода 26 април – 2 май.

За месец април спрямо месец март обаче има поскъпване – от 0,4% на едро до 1,8% на дребно.

Цена на едро

На едро средната цена за килограм агнешко месо (цяло агне) е 12,42 лева. Най-скъпото агнешко по борсите се е предлагало във Враца – 13,25 лева на килограм, а най-евтино – в Ямбол, за 11,83 лева на килограм. Поскъпване няма в нито една от изследваните области, а най-голямо поевтиняване има в Габрово – 1 лев.

Положението при агнешкия бут, отново цена на едро, е идентично. Килограм месо от агнешки бут средно се е търгувало за 13,01 лева. Поскъпване отново няма в нито една област, а най-голямо поевтиняване има в Стара Загора – 55 стотинки. Най-скъпо агнешкият бут се е продавал в Плевен – 14 лева на килограм, а най-евтино е вървял в Кърджали – 11,75 лева за килограм.

При агнешката плешка на едро средната цена за килограм е 12,86 лева, като отново в Стара Загора е отчетено най-голямо поевтиняване – 55 стотинки. Поскъпване няма в нито една област. Най-евтината плешка се е търгувала в Кърджали – 11,75 лева, а най-скъпо е вървяла в Пловдив – 14,10 лева.

Цена на дребно

Средната цена в големите търговски вериги (ГТВ) през периода 26 април – 2 май е 13,24 лева на килограм. Отново поскъпване не е регистрирано в нито една област, а поевтиняването е най-голямо в Ловеч и Габрово – по 1,45 лева. Най-евтино е било цялото агне в София – 12,49 лева, а най-скъпо – в Перник (14,59 лева).

При бута средната цена е от 14,51 лева на килограм, но тук поскъпване има в 10 области, а само в 5 е отчетено поевтиняване. Най-голямото поскъпване е в Добрич – 1,96 лева, а най-голямото поевтиняване е в София – 1,49 лева.

Средната цена на дребно в ГТВ е била 13,51 лева, като тук в 5 области има поскъпване. Най-голямото е отчетено в Добрич – 1,96 лева, а най-голямото поевтиняване – в Пловдив и София (по 1,25 лева).

През изтеклата седмица най-голяма разлика между цената на едро и цената на дребно на цяло агне в ГТВ се наблюдава в Плевен (1,05 лв./кг), а най-малка - в Ловеч (65 стотинки). Разликата между цените на едро и цените на дребно на агнешкия бут в ГТВ е в широкия диапазон от 60 стотинки (Плевен) до 2,38 лв./кг (Хасково). 

Водещи

Най-четени