Ако падне цената на газа, пада и цената на топлото 01.06 | 16:24

Клиентите на "Топлофикация - София" на този етап ще плащат с 0,5% повече за топло

От Андриян Георгиев

Прогнозата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за по-ниски цени на парното от 1 юли е направена при настоящата цена на природния газ. Ако цената на "синьото гориво" падне, ще се понижат с по-голям процент и цените за топлинна енергия за отделните топлофикации. Това заяви след днешното открито заседание на комисията председателят ѝ Ангел Семерджиев, съобщава Econ.bg.

С представители на всички топлофикационни дружества днес (1 юни) бяха разгледани предложенията, изготвени от ДКЕВР, за цени от 1 юли 2012 г. Те предвиждат понижение на цените на парното отопление в почти всички градове. За клиентите на софийската топлофикация, обаче, цената се предвижда да бъде увеличена с 0,5%. В Русе същевременно цените трябва да се увеличат с 11,6%. Във всички останали градове се предвижда намаляване на цената на парното отопление, като най-голямо ще е понижението за "Топлофикация Пловдив" - с 29,6 на сто, информира БТА.

Изпълнителният директор на "Топлофикация - Бургас" Въльо Дучев изрази несъгласие с определените разходи за амортизация. Той подчерта, че в доклада е посочено, че всички дружества са в лошо или относително лошо финансово състояние. По този повод беше обяснено, че компаниите използват използват природен газ. В допълнение Дучев попита не е ли виновен и регулаторът за това лошо финансово състояние на дружествата, което се описва в доклада.

Икономическият директор на ТЕЦ "Брикел"-Гълъбово Цветелин Жоевски също изрази неудовлетворение относно цените на електроенергията и за топлоенергията, тъй като не била отчетена спецификата на дружеството.

На 8 или 11 юни се очаква в енергийния регулатор да постъпи предложението на "Булгаргаз" на нови цени на "синьото гориво" от 1 юли.

Водещи

Най-четени