Акциите на Nokia се сриват след ревизия на прогнозата на продажбите 01.06 | 15:16

Инвеститорите са шокирани от внезапното понижение на очакванията за второто тримесечие

От Ивайло Ачев

Неочакваната промяна на прогнозите за обема на продажбите през второто тримесечие от страна на Nokia доведе до драматичен спад в стойността на акциите на финландския телекомуникационен гигант, предаде АФП.

Още вчера вечерта (31.05.11) акциите на Nokia записаха шокиращ спад от 17,5%. Днес понижението е от 8,36% т.е. една акция на финландската компания се продава за 4,34 евро. Това е най-ниската цена от януари 1998 година насам.

Резкият спад в доверието към Nokia е лесно обясним, след като вчера от финландската компания обявиха, че очакват "сериозно свиване на продажбите през периода април-юни" и се отрекоха от предишната си прогноза за обем от 6,1 мрлд.-6,6 млрд. евро.

"Новината е пълен шок. Съвсем скоро се състоя годишната среща на акционерите и тогава от Nokia дори не намекнаха за подобно нещо", заяви Тимо Ротовиус, председател на Финландската асоциация на акционерите в Nokia.

Движението на пазара моментално накара авторитетната инвестиционна банка Goldman Sachs да смени препоръката си за акциите на Nokia от "купувайте" на "запазете неутралитет". Същото направиха и от Bernstein Research.

Водещи

Най-четени