Александър Новак: Газопровод през България може, през Румъния - не 28.05 | 11:14

Москва договаря с Атина тръбата да е с държава, граничеща с Гърция, не изключва и Турция

От iNews.bg

"Газопроводът по дъното на Черно море и по-нататък - през Гърция и Италия, може да мине през Турция или България, но Румъния не се предвижда. Това обяви в Гърция руският министър на енергетиката Александър Новак пред журналисти, цитиран от ТАСС.

"Очевидно е, че с оглед на договореностите и подписания меморандум за строителство и доставки през подводната част на "Посейдон", може да има различни маршрути за доставка на газ и може да се разглеждат варианти както през Турция, така и през България. Въпросът за доставки през Румъния не се разглеждат, защото тази държава не граничи с Гърция", посочи Новак по време на визитата на президента Владимир Путин в Гърция.

Министърът на енергетиката се спря и на съчетанието на този проект с Трансадриатическия газопровод (TAP). "Реализацията на проекта за ТАП за транзит на газ от Каспийския регион и Близкия изток в Западна Европа няма да попречи на реализирането на проекта за газопровод по дъното на Черно море към Гърция и Италия", смята той.

 

"Мога да кажа, че това е твърде незначителен обем за Европа. Що се отнася до TAP, това са обеми не повече от 10 милиарда кубически метра в момента и то в перспектива за 2019 г. Разбира се, европейският потребител се нуждае от по-големи количества газ и диверсификация на маршрутите. Затова ако този проект бъде реализиран, той не изключва необходимостта и възможностите от реализирането на такива проекти, които ние обсъждаме с нашите гръцки и италиански партньори", подчерта руският министър. 

Водещи

Най-четени