Алибегов: В тежък локдаун сме, не е ясно кой ще оцелее! 21.11 | 19:15

Той допълни, че даже ситуацията е по-зле, отколкото при затваряне, защото работят на 25% от капацитета си и не получават държавни стимули

От iNews.bg

Заведенията у нас в момента са в тежък локдаун. Това заяви в ефира на БТВ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той допълни, че даже ситуацията е по-зле, отколкото при затваряне, защото работят на 25% от капацитета си и не получават държавни стимули. 

"Не е ясно, излизайки от този локдаун – кой ще оцелее. В провинцията ситуацията е много зле. Няма как с 25% приходи да се обслужват 100% разходи", заяви Алибегов.

Той посочи, че не разбира защо COVID настъпва отново в Австрия, при положение, че нивото на ваксинация е високо. 

Предприемачът Красимир Стойчев му опонира остро: "Като имаш малко приходи – имаш и малко разходи. Да не забравяме факта, че около 2 млрд. е оборотът на ресторантите в България годишно, свалиха им ДДС на 11% - това са 220 млн. лв., от които държавата се отказа в полза на тези хора. Кризата не е само за тях, кризата е за всички", каза той. 

Той допълни, че от години не са вдигани заплатите в ресторантьорския бранш.

Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова подкрепи мнението на Стойчев. По думите ѝ намаляването на ДДС е било подарък за сектора, а при намалена печалба – те могат да се възползват от мярката "60/40". 

"Минималната работна заплата в нашия сектор стана 800 лв. с влизането на новата ставка за ДДС. За тази една година ДДС – шест месеца ние не сме работили", коментира Алибегов. 

Стойчев заяви, че ситуацията с работата в Северозападна България е най-критична.

"Във Видин има една фантастична безмитна зона, която плаче за инвестиции, просто трябва да се създаде специален режим", даде пример той. 

Най-четени