Ами ако Москва врътне кранчето на газта за Европа? 08.08 | 21:50

Старият свят е най-потърпевш от руската забрана за внос на храни

От Антония Михайлова

От продоволственото ембарго най-много ще пострадат страните от Европа, смята западната преса. Първите четири места разделят Полша, Литва, Нидерландия и Германия, пише El Pais. Испания ще се окаже на 5-о място сред страните от ЕС по щети от санкциите, отбелязва вестникът.

The Financial Times отбелязва, че мащабът на руската забрана за внос се е оказал по-широк, отколкото прогнозирали някои икономисти и експерти. Русия заема пето място в света по обем на импорт на селскостопанска продукция, отстъпвайки на ЕС, Китай, САЩ и Япония. Според Forbes, избирайки за мишена плодовете и зеленчуците, Русия е ударила по чувствително място.

El Pais допълва, че в Испания особено негативни последствия очакват производителите на плодове и зеленчуци, които през 2013 година са експортирали продукция в Русия за 311 млн. евро.

Полското радио предава, че Еврокомисията обещава помощ на селскостопанските производители на Полша, пострадали от ответните мерки на Русия. В четвъртък (7 август) полски експерти са провели преговори в Брюксел. "Ключовата мисъл на тази среща е осигуряване на солидарност. Ние имаме възможност да предприемем стъпки, за да компенсираме загубите на селяните, и без колебание ще го сторим", казал говорителят на Еврокомисията Роджър Уайт.

Великобритания не очаква големи последствия от забраната за внос в Русия. "Продължаваме да изучаваме последствията от забраната, но не очакваме това да окаже съществено влияние на нашия селскостопански отрасъл – под действието на санкциите на нашия експорт в Русия попадат едва 0,2% от общия обем на нашия селскостопански експорт на продоволствия", се казва в официално изявление на сайта на английското външно министерство.

САЩ също все още изучават последствията от руските ограничения, заявила говорителката на Държавния департамент Мари Харф. От селскостопанското министерство на Америка съобщават, че са изнасяли за Русия селскостопанска продукция за 1,2 млрд. долара, което е под 1% от общия експорт.

Ответните мерки, които Москва предприе спрямо вноса на храни, е "преследване на западния бизнес", заявил за РИА Новости говорителят на американското Управление на търговското представителство Тревор Кинкейд. "Преследването на западния бизнес ще се отрази на Русия, ще доведе до по-голяма изолация и вреда за икономическия растеж. Ние следим какви конкретни действия предприема Русия на практика, но те ясно означават самоунищожителна ескалация вместо крачка по пътя към решаване на основните въпроси", заявил Кинкейд.

Канадските производители на свинско са притеснени от съдбата на месото, което вече е изпратено за Русия. "Много сме разочаровани, в последните години много работихме, за да отговорим на изискванията, много строги в Русия", заявил шефът на канадския Съвет на производителите на месо Джим Ло. Според статистиката експортът на свинско в Русия през 2009–2012 г. е нараснал с 45% до 492 млн. долара и представлява 87% от общия канадски експорт в Русия. Русия е третият по големина вносител на канадско свинско месо след САЩ и Япония.

"Жестоката ирония" на санкциите

Търговските войни далеч не са нова тактика на Москва, отбелязва Financial Times. Изданието напомня, че Русия вече е налагала ограничения на продажбата на продукти от Грузия и Молдова, а наскоро забранила вноса на полски ябълки. Но мащабът на последното ембарго е доста по-голям – загубите ще бъдат не само за доставчиците, но и за руските потребители, тъй като страната е един от най-големите вносители на продоволствия.

Дори при наличните възможности ембаргото може за кратки срокове да предизвика скок на цените и появата на дефицит, което ще се отрази най-вече на бедните граждани на Русия, харчещи по-голямата част от доходите си за храна.

"Допитване до общественото мнение говори, че Путин се ползва с голяма популярност сред руснаците, така че последното предизвикателство срещу Запада вероятно ще бъде посрещнато с одобрение. Но ситуацията може да започне да се променя, когато цените на продуктите от първа необходимост започнат да растат, а работниците в намаляващата икономика – да се изпаряват", - прогнозира The New York Times.

Дейвид Коен от финансовото министерство на САЩ заявил, че в забраната за внос има "жестока ирония", тъй като "Русия въвежда санкции срещу собствения си народ". Санкции, ограничаващи достъпа до продоволствия, са "нещо, което САЩ и техните съюзници никога не биха предприели", отбелязва Коен.

Путин ще продължава ескалацията в Украйна, но това е само "цвете"

The Times отбелязва, че дълбоката логика на руското ембарго се състои от два компонента: първият, прокарван от националистическото обкръжение на Путин, се заключава в това, че западните санкции трябва да станат тласък към икономическа самодостатъчност във всички отрасли.

Вторият компонент предизвиква по-силна тревога: "Ембаргото на продоволствия е просто "цвете" в сравнение с това, което Русия би могла да направи – да премести валутните си резерви в Азия или Швейцария или да прекрати подаването на газ за Украйна (а заедно с нея – и за цяла Европа)."

"Путин планира да продължи ескалацията в Украйна и очаква нови западни санкции. Продоволствената забрана показва, че той държи барута сух, отлагайки сериозните ответни мерки за после", прави извод изданието.

Financial Times напомня, че Москва плаши с възможни санкции в аерокосмическия, корабостроителния и автомобилния сектор.

"Премиерът Дмитрий Медведев потвърди, че кабинетът обсъжда предложение за забрана на полетите на европейските и американските авиолинии през руското въздушно пространство към Азия. Той добави, че Москва също е "потенциално готова" да въведе защитни мерки в редица промишлени отрасли, включително автомобилостроителния, корабостроителния и производството на самолети", се казва в статията.

Да те настъпят по мазола

Forbes пише, че избирайки за мишена плодове и зеленчуци, Русия е настъпила чувствително място. В резултат на руското ембарго ще има "или ценови дъмпинг на основните пазари на Западна Европа, или молби за правителствени субсидии за пострадалите сектори. Или и двете заедно", отбелязва изданието.

Свалянето на цените може да провокира дефлация, да създаде проблеми на Европейската централна банка, да доведе до нови спорове между привържениците на строгите икономии и мерките за стимулиране на икономиките. В Русия пък потребителите ще се лишат от достъп до европейски стоки, а цените вероятно ще нараснат.

В добавка търговските санкции са още една крачка към сериозната ескалация на конфликта, който потенциално може да "постави край на безпрецедентния период на мирен живот в Западна Европа". Авторът на статията обаче не вярва, че текущите търговски санкции ще продължат дълго, тъй като "в миналото тази мярка никога не е сработвала".

Ситуацията се усложнява още през октомври

Към подобно мнение се придържат и от Independent. Според изданието Русия няма да издържи "финансовите загуби, които сама си причинява". Следователно Кремъл се държи нерационално, се отбелязва в статия, в която се припомнят предишните забрани на Москва, например забраната за осиновяване. "САЩ забраниха на руските престъпници да пътуват в Америка и затова Русия отне на децата си шанса да подобрят живота си".

Ембаргото за Европа – невероятен шанс за Бразилия

Докато Европа болезнено възприема руското продоволствено ембарго, за Бразилия то е колосален шанс, отбелязва Globe and Mail. Той е съпоставим с "революцията" за бразилския експорт преди 10 години, когато е отворен достъпът ѝ до борсата за суровини и продоволствия на Китай, цитира сайтът мнението на селскостопанския министър на Бразилия Сенери Палудо, който заявил в четвъртък, че е разрешен експортът на собствена продукция за Русия (телешко, пилешко и свинско) на около 90 бразилски месокомбината.

За другите латиноамерикански страни това също е шанс, но не толкова мащабен. Европейските плодове може да се заменят с продукция от Чили, съобщило търговското ведомство на тази страна.

Водещи

Най-четени