Англичани и французи искат да проектират магистрала „Русе-В.Търново“ 22.05 | 18:39

Победителят в конкурса ще вземе до 1.25 млн. лв., с предимство са по-ниските оферти

От Кристиан Костурков

Няколко чужди компании са проявили желание да проектират изграждането на автомагистрала между Русе и Велико Търново. Това показват отворените днес оферти за конкурса, обявен от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Преобладаващо интерес към поръчката са проявили български фирми, но има и консорциуми, в които са се включили дружества от Англия, Франция, Полша и Италия и техни клонове у нас.

Общото количество на подадените оферти е 11. След като ги разгледат, от АПИ ще обявят и победителя. Задачата му ще бъде да проучи възможните технически решения и изработи идеен проект за АМ "Русе-Велико Търново". Освен това избраната компания ще е длъжна да представи минимум три варианта за реализация на трасето по нов терен, който да не дублира съществуващия път между двата града. Ще трябва да се оценяват и социално-икономическите последици от реализирането на проекта, както и мерките за ограничаване на въздействието на новата магистрала върху околната среда. Трасето ще започва от "Дунав мост" и ще приключва в близост до търновското село Соколово.

Победителят в конкурса ще има на разположение 4 месеца да се справи с възложената му задача. Индикативната стойност на поръчката е 1.25 млн. лв. без ДДС. Основен критерий за избора на изпълнител ще бъде икономически най-изгодната оферта.

Водещи

Най-четени