Аптекари: Безплатните лекарства за кръвно ще ни докарат до фалит 06.12 | 17:39

Фармацевти се оплакват, че няма да печелят от повечето рецепти, които ще плаща Касата

От iNews.bg

Безплатните лекарства за хипертониците от Нова година ще доведат до фалити на аптеки. За това предупреждават фармацевти. Заплахата не се отнася всички търговци на лекарства, а по-скоро за тези в по-малките градове. Според Инициативен комитет на магистър-фармацевтите под въпрос е бъдещето на около 1900 аптеки.

"От 1 януари тези 120 рецепти, които са напълно безплатни, ще станат 190. Т.е. две трети от рецептите, които аз обработвам и обслужвам, ще бъдат вече напълно безплатни. Но това, което ощетява аптеката, е, че на тези напълно безплатни лекарства аз нямам право да сложа никаква надценка", обяснява пред БНР Пенка Минева.

В същото време обаче от Здравната каса обясняват, че страдащите от хипертониите, за които ще се полагат безплатни лекарства, са 17% от здравноосигурените. А безплатното лечение ще бъде само за най-евтиния медикамент от групата. Досега НЗОК е заплащала напълно или частично 598 лекарства за страдащите от високо кръвно. След промените от нова година Касата ще плаща 100% от цената на 400 медикамента.

Водещи

Най-четени