БАН: През 2012 г. никой не е спечелил от кризата 27.05 | 15:43

Прекомерно ограничаване на бюджетния дефицит отчитат икономистите

От Филипа Тодева

Признаци за възстановяване на вътрешното търсене и увеличение на потреблението с 1,8% отчитат икономисти от БАН в годишния доклад на Института за икономически изследвания за развитието на икономиката.

От БАН посочват, че инвестициите са се увеличили с 9,6%.

Калоян Ганев коментира, че през 2012 г., при разпределението на доходите, "никой не е спечелил от кризата, нито собствениците на производствените мощности, нито работниците".

Според Ганев за изминалата година положителни резултати България е постигнала при усвояването на европейските фондове, както и при поддържането на фискалната дисциплина.

"Независимо от оценките за работата на бившия финансов министър от ГЕРБ Симеон Дянков трябва да се отчете, че без финансова дисциплина никога не може да се постигнат устойчиви положителни резултати в икономическия растеж. Друг е въпросът колко силна трябваше да бъде тази фискална дисциплина и това е една от критиките към икономическите политики на правителството на ГЕРБ", коментира той, цитиран от БТА.

По негово мнение кабинетът на Бойко Борисов не е имал достатъчно амбициозна инвестиционна програма, въпреки широко рекламираните успехи в инфраструктурата.

"Липсата на реформи в ключови сектори - образование, здравеопазване и в социалната сфера, оказа и краткосрочен негативен ефект в икономиката на страната", посочи Ганев.

Икономистите на БАН обобщават, че през 2012 г. имало и пренатягане във фискалната сфера, изразено в прекомерното ограничаване на бюджетния дефицит.

Икономическият растеж в България се е забавил до 0,8% на годишна база, а през 2011 г. икономическият растеж беше 1,8%.

Водещи

Най-четени