БТПП: България е в топ 10 в света по привлекателност за аутсорсинг инвестиции 05.08 | 16:00

Ниските данъци, добрият интернет и отличната локация са основните ни предимства

От iNews.bg

Страната ни има много добри конкурентни позиции в целия свят по ниски данъци, състояние на 4G мрежата и като локация, привличаща фирми от аутсорсинга, което ни нарежда сред първите 10 държави в глобален план. Данните са поместени в десетото издание на икономическата брошура на Българската търговско промишлена палата (БТТП) "Bulgaria in figures”, предаде БГНЕС.

В нея синтезирано е представена най-важната икономическа информация за България, както и класирането ѝ по различни международни индекси. От 26 международни класации, разгледани в брошурата, в 16 страната ни е подобрила позициите си, в 8 е влошила заеманите места, а в други е запазила същото положение.

"Оценката на външните фактори е много важна, защото на най-престижните класации всички инвеститори имат доверие, а това не е за подценяване", отбеляза председателят на БТПП Цветан Симеонов при представянето за брошурата.

Той отбеляза, че най-притеснителната класация в нея е тази на Световната банка за правене на бизнес (Doing business 2019), където падаме с 9 позиции надолу и от 50-то място отиваме на 59-то. "Това е сигнал към управляващите, че нашите призиви за подобряване на икономическата среда в България не са безпочвени", подчерта Симеонов. Според него е нужно да работим за облекчаване на бизнеса, защото е недопустимо страната ни да заема 147 място в света по "свързване с електричество", а това е една от причините за ниското ни място в класацията за правене на бизнес. В доклада за 2019 г. губим места и по критерия "отваряне на фирма", "плащане на данъци" и "закриване на фирма". От БТПП алармираха и за тромавата и нас процедура по несъстоятелност, които понякога продължават с години. "Закриването на фирми продължава да бъде дълъг и скъп процес", каза още председателят на търговско-промишлената палата.

Държавата ни обаче има напредък по издаване на разрешения за строеж, както и по критериите "международна търговия" и "защита на инвеститорите".

България показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода (Index Economic Freedom 2019), където според доклада на фондация "Херитидж" минаваме с 10 места напред в света и заемаме 37 място. Подобрението е основно заради промените в регулацията за поучаване на кредити, отбелязват от БТПП.

Здравеопазването е друга сфера, където губим позициите си. Въпреки че у нас се говори за реформи, на практика липсват подобрения.

Назад в класациите минаваме и по отношение на пътната инфраструктура. От БТПП обръщат внимание, че е нужно страната ни да развива всички видове пътна свързаност, не само пътната мрежа, а за пример дават жп транспорта. При него в България се правят планове за влакове, които да се движат със 160 км./ч, при положение, че в Западна Европа тя е 250 км./ч, а в някои азиатски държави над 300 км./ч.

В класацията по върховенство на закона сме на 54-та позиция от 126 страни. Най-доброто ни представяне е по критериите "отворено управление" и "прилагане на регулациите", а най зле сме в "ограничения в дейността на правителството" и "отсъствие на корупцията". 

Водещи

Най-четени