БТПП може да напусне Tристранката 31.01 | 17:07

Работодателските организации са умерени оптимисти за развитието на икономиката ни през 2014 г.

От Петя Бързилска

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) обмисля да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това може да стане, ако не отпадне или не бъде променен текст в проекта за нов Наказателен кодекс, касаещ санкционирането на работодатели, ако не се внасят осигуровки на работниците, стана ясно по време на пресконференция на работодателските организации.

Според председателя на БТПП Цветан Симеонов работникът и работодателят носят споделена вина, ако се крият осигуровки. "Този член може да се превърне в източник на тероризиране на работодателите от работниците”, смята Симеонов. БТПП настоява този текст да отпадне от Наказателния кодекс или да се предвиди наказателна отговорност и за двете страни.

На подобна позиция са и председателите на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев и на Асоциация на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев.

Божидар Данев пък възропта срещу твърдението, че работник може да бъде уволняван по имейл — това не е вярно. "Работник се уволнява, след като се минат законовите процедури, а уведомлението може да стане по имейл, защото много работници се крият и отказват да получат уведомленията си, че са уволнени”, посочи той.

Председателите на работодателските организации са умерени оптимисти за развитието на икономиката на страната ни през настоящата година. Цветан Симеонов дори е на мнение, че нито във вътрешните продажби се очаква съществен ръст, нито в цялостната икономика на страната.

Какви други искания имат работодателските организации и към какво ще работят областта на тристранния диалог през 2014 г. може да прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени