БТПП одобряват плановете за съкращение на администрацията 14.10 | 16:35

Кандидатстването и класирането за обществени поръчки ще става по интернет

От Елица Елефтерова

Намерението на управляващите в бюджет 2014 да бъде заложено 10-процентово съкращение на служителите в държавния сектор е положителен ход, според Българската търговско-промишлена палата.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов смята, че това е един от пътищата за усъвършенстване работата на администрацията.

"Логиката е в това услугите в публичния сектор да станат малко по-интензивни. Смятаме, че пътят не е разширяване на щата, обратното, пътят е съкращаване на бройките, по-висока квалификация на обслужващия сектор и електронно правителство", посочи още той, цитиран от в. "Стандарт".

Според Симеонов няма опасност освободените да отидат в сивия сектор, тъй като те са високообразовани и квалифицирани кадри, които могат да бъдат приети от частния сектор.

Инфраструктура, транспорт и местни данъци са най-големите проблеми за великотърновските фирми, става ясно от анкета на Българската търговско-промишлена палата, направена сред местния бизнес.

Фирмите обаче показват удовлетвореност от услугите на местната администрация, но бизнесът не е доволен от прозрачността в обществените поръчки и начина на тяхното провеждане.

В момента се обсъждат промени в закона за обществените поръчки, като една от промените ще бъде ограничаване на възможностите на администрацията да манипулира обществените поръчки.

От БТПП са предложили кандидатстването и класирането на фирмите да става по електронен път през интернет.

Водещи

Най-четени