Бедни сме, защото не пестим правилно 18.11 | 14:48

Вкарваме парите си грешно в коли и имоти

От Елица Елефтерова

Българинът спестява цял живот, а накрая влага всичко спечелено с лишения в пасиви като коли, мебели и ремонти, това обаче не може да го направи богат, коментира финансовият консултант Мариян Йорданов.

Според него, за да направите успешна инвестиция, трябва да са изпълнени три условия едновременно. Първото условие е предварително да сте обмислили какво искате да купите, защо и на каква цена. Така ще сте психически готови за покупка, когато шансът се появи.

На второ място трябва да търсите инвестицията, като проучвате и следите информационните източници. Третото условие е да имате парите, с които да участвате, смята експертът, цитиран от БТА.

Пасив е нещо, което купувате, а след това се нуждае от още пари, за да не губи стойност. Добър пример за това са лекият автомобил или жилището. Нужно е хората да разберат, че инвестирането в пасиви, каквито са колите и жилищата, трябва да е минимално.

В същото време трябва да се търси възможност за печалба от собствен бизнес или чужд бизнес (например инвестиции в акции на фондовата борса). Хората правят точно обратното и затова печелят малко или направо губят пари, твърди консултантът.

Какво още казва експертът може да прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени