Без декларация за доходи от трудов договор, предлага МС 31.10 | 14:30

Промените в данъчното законодателство трябва да бъдат одобрени от парламента

От Ивайло Ачев

Министерският съвет (МС) одобри проект за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) и го предложи за приемане от Народното събрание (НС), съобщава пресслужбата на МС.

Съгласно проекта от задължение да подават годишна данъчна декларация ще бъдат освободени лицата, които през годината са придобили само доходи от трудови правоотношения и не дължат допълнително данък или няма да ползват данъчни облекчения.

В момента лицата, които получават доходи само от трудови правоотношения, но останат без работа или сменят работодателя си в рамките на една календарна година, са длъжни да подадат декларация в НАП. Задължени да подават декларация за доходите са и тези, които през годината са имали един работодател, но са напуснали или са били освободени от работа и към 31.12 нямат работодател, който да определи годишния данък за доходите от трудови правоотношения.

Предлага се също така отстъпката в размер на 5% върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация или при подаване на декларацията по електронен път и внасяне на данъка в съответния срок да се ползва само ако авансовият данък е внесен от лицата в срок.

Субсидиите за физически лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, включително за извършващите дейност като еднолични търговци, за производство на непреработена растителна и животинска продукция, които е трябвало да бъдат получени през 2009 г. (или предходни години), но не по вина на лицата са получени през 2011 г. или следващи години, се считат за необлагаем доход.

Отделно се създават по-ясни правила за случаите и сроковете, в които работодателят е задължен да издава служебни бележки за доходите по трудови правоотношения, като се предвижда и санкция за некоректните работодатели.

Освен това проектът въвежда задължително деклариране на доходи от разпореждане с финансови инструменти, които са необлагаеми, в годишен размер над 5000 лева. Това е мярка, насочена към ограничаване на злоупотребите със сделки с финансови инструменти с цел отклонение от данъчно облагане чрез неоснователното използване на този вид необлагаеми доходи като аргумент за доказване на имуществено състояние.

Водещи

Най-четени