Бензинът и дизелът поскъпват заради промени в данъчните закони 18.05 | 14:10

Министерството на финансите иска търговците на горива да дават банкови гаранции, че ще си внасят ДДС-то

От iNews.bg

До няколко месеца горивата в България ще поскъпнат, дори и петролът по световните пазари да остане евтин. Причината ще бъде в промени в данъчното законодателство, които предлага държавата. От Министерството на финансите са публикували за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение на Закона за ДДС. Ако предложените промени минат, търговците на горива ще трябва вече да предоставят на държавата гаранции, че ще си внасят ДДС-то.

Според мотивите към проекта измамите с този налог са едни от най-сложните социално-икономически негативни явления, които оказват изключително отрицателно въздействие върху икономиката на страната. Тези незаконни действия лишават бюджета от значителни по размер приходи, като едновременно с това оказват негативно влияние върху пазарната среда и конкуренцията, икономическото развитие и инвестициите, подкопавайки реалната икономическа дейност. Поради тази причина ведомството на Владислав Горанов е решено да се пребори с този проблем, като поиска търговците на горива да внасят гаранция за това, че ще си платят ДДС-то. Според предложението вариантите са 3 - обезпечение в пари, държавни ценни книжа или в безусловна и неотменяема банкова гаранция за срок една година пред компетентната териториална дирекция на НАП.

На всеки с елементарна грамотност е ясно, че това ще доведе до поскъпване на горивата както по бензиностанциите, така и на тези за отопление, за земеделските производители, рибарите и т.н., тъй като предложените промени се отнасят до всички търговци на течни горива. Напълно естествено е, когато някоя фирма бъде принудена да извади пари от касата си и да ги остави някъде, независимо, че няма да бъдат харчени, тя да поиска да възстанови оборотните си средства. И най-близкият до логиката начин да го направи е като вдигне цените за своите клиенти, от което да избие разликата. Така излиза, че дори петролът по световните пазари да остане евтин, нашата държава иска да въвежда механизъм, който ще доведе и до вдигане на цените за потребителите.

Според проектозакона въпросните обезпечения ще се дължат от всички търговци, които са извършили покупка или продажба на течни горива, чиято данъчна основа е 25 хил. лв. На практика това означава почти всяка бензиностанция, освен такива, чийто годишен оборот е минимален. Предложените от МФ промени в Закона за ДДС обаче предвиждат новият режим да важи само за търговците, които се водят рискови. В мотивите към предложенията обаче е отбелязано, че за такива, според последните изследвания, се смятат 66.3% от регистрираните търговци, а към тях трябва да се прибавят и посредниците в търговията с течни горива. За новите търговци на горива или пък такива, които не съ осъществявали дейност през предходната година, обезпечението по новите правила ще бъде определяно на базата на прогноза, но няма да бъде по-малко от 50 хил. лв.

Според финансовото министерство с предложените изменения ще бъде гарантирано от една страна плащането на ДДС и пълненето на държавната хазна, а от друга – ще бъдат защитени лоялните търговци на течни горива, които си плащат всички данъци, за разлика от онези, които прикриват плащане на налога. От своя страна пък НАП ще води електронен публичен регистър, в който ще се вписват данните на всички търговци на горива, размерът на предоставеното от тях обезпечение, периодът, за който то е валидно и т.н.

Ако така предложените изменения в Закона за ДДС бъдат приети, фирмите ще имат точно 1 месец след обнародванвето им в Държавен вестник, през който да внесат съответните гаранции.  

Водещи

Най-четени