Бизнесът: НЕК ни "скри тока" на 8 май 10.05 | 19:15

Това, което се случи на пазара за електроенергия, не е за първи път, но този път беше недопустимо - цените бяха най-високи в цяла Европа

От iNews

Това, което се случи на пазара за ток, не е за първи път, но този път беше недопустимо. На 8 май ние не успяхме да си закупим ток, а цените бяха най-високи в цяла Европа. В момента сме далеч от пиковите потребления на електроенергия. Просто НЕК предложиха значително по-малко количество ток на рекордно висока цена. Пазарът беше манипулиран и според нашите изчисления сметките бяха надписани с 3 млн. лева, които отидоха при определени производители. Това е причината ние да искаме проверка на действията на НЕК.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Константин Стаменов, председател на Федерация на индустриалните и енергийни консуматори. Той коментира темата за отворенето писмо от работодателските организации по повод проблемите с цените на тока."Няма как икономиката на България да работи при такива сътресения. На нас ни скриха тока на 8 май и ни поставиха в много тежко положение. Обяснението, че някой е забравил да пусне някой блок е несериозно. Тези 3 млн. лева излизат от нашия джоб и това е надплатена сметка. Искаме да се разбере кой прибра тези 3 млн. лева и има ли умишлени действия. Производството на количеството електроенергия, което е необходимо за свободния пазар, не е някаква космическа наука. Трябва ли да ходим при Бойко Борисов, за да си решаваме проблемите? Решението на проблема е пълна либерализация и отваряне на пазара. Вносът на ток също може да помогне", разкри Стаменов.

Гост в студиото беше и Антон Иванов от Български енергиен и минен форум. "Съглсен съм, че необходима проверка, за да излезе истината наяве. Нашият пазар наистина може да се манипулира и цените да се изменят, но досега никой от официалните държавни органи не е обявил, че такова нещо се случва", каза той.

Водещи

Най-четени