Бизнесът иска по-евтин ток от 1 ноември, иначе излиза на протест 30.09 | 16:21

Работодателските организации сезираха Цацаров за далавери в енергетиката

От iNews.bg

Българският бизнес, който преди дни отмени планирания за днес протест срещу високите цени на тока, отново поиска свалянето им. Ако това не се случи до 1 ноември, отново ще има протести. Това стана ясно днес, след като Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се срещнаха с главния прокурор Сотир Цацаров и внесоха при него сигнали за нередности в енергетиката.

Работодателските организации настояват до 1 ноември да бъде направено всичко необходимо, за да бъде намалена цената на тока за индустрията, която се повиши благодарение на скока на таксите от 1 август. В противен случай бизнесът отново ще излезе на протест.

По-рано днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намали цената на газа и парното, а също и преференциалните тарифи, по които се изкупува токът от когенерациите на топлофикациите. От думите на председателя на регулатора Иван Иванов стана ясно, че има определен шанс това да помогне за сваляне на цените на ел.енергията за индустрията.

Четирите работодателски организации внесоха при главния прокурор общо 3 сигнала за нарушения на законите в енергетиката. Първият касае т.нар. американски централи – ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово” и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3”. Нарушенията при тях са започнали още при подписването на договорите за приватизацията им и са продължили с многото анекси. Крайният резултат е, че на година българските битови потребители и бизнес плащат по повече 330 млн. лв. над пазарната цена на енергията от тези централи, обясни след срещата с Цацаров председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Другите два сигнала са относно сектора на производството на възобновяема енергия, както и решение на КЕВР, с което работодателските организации не са съгласни. Те обещават, че няма да приключат само с подаването на тези сигнали, а ще следят как прокуратурата работи по случаите. За целта на 10 октомври КРИБ, БТПП, БСК и АИКБ отново ще имат среща с Цацаров, на която ще се запознаят с напредъка по случаите. 

Водещи

Най-четени