Бизнесът, който мисли, че е над закона и морала! Уволняват бременни жени 23.05 | 13:14

Проблемът е актуален, не кампаниен, отбелязват от КЗД

От iNews.bg

От началото на годината до момента са постъпили около 8 жалби за уволнение поради бременност, обяви Златина Дукова, член на Комисията за защита от дискриминация. "Не са много, но през годините винаги Комисията е била сезирана с подобен проблем. Въпросът, за който си говорим, е твърде актуален и всъщност не е кампаниен", допълни Дукова.

По думите ѝ периодично в Комисията за защита от дискриминация постъпват жалби от такива служителки, които поради факта, че са бременни, са били различно третирани от страна на техните работодатели.

"Хубаво е да се знае, че Кодексът на труда е регламентирал специална защита на бременните жени, която е много сериозна и може би поради това обстоятелство, работодателите гледат да не си създават неприятности и при първа възможност да се освободят от работници и служители, които ползват такава защита. Това вече пък предпоставя такива от тях, които са уволнени или различно третирани, да си търсят правата в Комисията за защита от дискриминация или в съд", каза още Дукова.

Тя обясни също, че в момента, в който констатират бременността, майките са длъжни, съобразно Кодекса на труда, да уведомят своя работодател.

Съгласно Кодекса на труда работодателят няма право да изисква от бременната служителка да полага нощен и извънреден труд, тя не може да бъде командирована без изричното й писмено съгласие, както и не може да й възлага работа, която е потенциално опасна и застрашава здравето на нея и на плода ѝ, допълва агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени