Бизнесът намеква за нови протести за тока 14.01 | 12:18

Договорените реформи не се случват, продължаваме да плащаме скъп ток, казва Васил Велев от АИКБ

От iNews.bg

Не е изключено бизнесът в България отново да излезе на протест. Причината пак ще бъде цената на тока и липсата на определени реформи, поискани по-рано от работодателските организации и приети от правителството. Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред БНР.

Той обясни, че към момента от всички предложения на бизнеса е било изпълнено само едно – въвеждането на мораториум върху присъединяването на нови производители на ток от биомаса със заложено изкупуване на електроенергията им на преференциални цени. Всички останали договорени между работодателските организации и властите мерки обаче не се случват изобщо или реализацията им върви с много бавни темпове. Според думите на Велев това може да се дължи и на факта, че бизнесът се отказа от планираните през есента протести. Той обаче не заяви директно, че работодателите готвят нови такива, а по-скоро намекна, че това може и да се случи. Председателят на АИКБ обаче заяви, че с останалите работодателски организации ще подновят общите си действия за реформи в енергетиката заради неизпълнени от държавата ангажименти.

"Този насъбран списък с неотложни мерки, всъщност се отложиха. Може би защото ние отложихме протестите, тъй като се отнесохме с разбиране, че не трябва да смущаваме изборите. След това дойдоха коледни празници, но през цялото време високите сметки продължаваха да се плащат от предприятията", заяви Велев.

Той допълни и че са били отложени договорените назначения на представители на бизнеса в управителните съвети на държавните енергийни компании. "Проведохме няколко срещи, на които се работеше добре, след което нещата замряха. Затова отново рестартираме общите усилия", коментира председателят на АИКБ.

От думите му стана ясно обаче, че има вариант поисканите от бизнеса реформи все пак да се случат без протести. За края на следващата седмица е насрочено заседание на работната група на работодателите и държавните институции, на която въпросите ще бъдат обсъдени. "Имаме постигната договореност с председателя на Комисията по енергетика за другата седмица да се проведе това заседание на високо равнище с участието на министъра на енергетиката, председателя на КЕВР и работодателските организации", обясни Велев.

Бизнесът иска и ново намаляване на цената на тока. Според думите на председателя на АИКБ това може да се случи още от 1 февруари. Той обясни, че резерви за това има налице, а в същото време тези при бизнеса вече свършват, тъй като компаниите доста време плащат високи сметки. Една от най-големите възможности за намаляване на тарифите бизнесът вижда при американските ТЕЦ-ове "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Според бизнеса те са получавали неправомерна държавна помощ и имат да дават пари, а не да получават. "Това е факт. Рано или късно това ще се случи. Ето защо няма никаква причина сега да се плаща на американските централи, а след това да се търсят парите обратно. Нещо повече. 333 милиона годишно за този ценови период е надплащането на американските централи", категоричен е Велев.

Водещи

Най-четени