Бизнесът търси стругари и фрезисти. Ама няма! 22.01 | 19:51

Според учители у нас още битува мнението, че тези професии не са престижни

От iNews.bg

Бизнесът се нуждае от стругари и фрезисти, но желаещи няма. Това каза зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която участва на среща между собственици на фирми и директори на училища в Русе.

"В годините тази професия се превърна в непривлекателна поради различни фактори заради намаляла индустрия, ниско заплащане и т.н. В момента има огромна нужда от такива специалисти, така че това е първото, към което трябва да обърнем поглед. Освен това има нужда и от IT специалисти", обясни Везиева.

По думите й целта на срещата е да се заздрави диалога между бизнеса и образованието, тъй като досега практиката е била самото образование да казва какво иска да прави с професионалното си обучение, а бизнесът има най-добра представа от какви специалисти има нужда.

Директорът на Професионалната гимназия по промишлени технологии Анелия Христова заяви, че "образованието е готово, но въпросът е дали бизнесът е готов за дуалното обучение". Гимназията е една от трите пилотни в страната, които започнаха работа по швейцарския проект за въвеждане на този тип обучение у нас. Тя не подмина и факта, че в последните 25 години приемът на ученици по специалностите от направление "Машиностроене и металообработващи машини" намалява драстично.

"Това е голяма болка за икономиката на България. Производството изисква специалисти като заварчици, шлосери, стругари, фрезисти, мехатроници, но в годините битува едно мнение в обществото, че тези професии не са престижни", посочи Христова.

В гимназията вече се обучават учителите и наставниците на учениците, които ще работят по дуалния модел. Децата, за които реално ще се въвежда дуалното обучение, са ученици в 11 и 12 клас, но техният подбор и наблюдение ще започне още от 10 клас, информира БГНЕС. Учениците от 11 клас ще провеждат в два дни своята практика във фирмата, а учениците от 12 клас в три дни. Онези ученици, които са по-малки от 18 години, ще работят по 7 часа на ден, а учениците, които са по-големи от 18 години, ще работят по 8 часа на ден.

 

 

Водещи

Най-четени