Битовите потребители ще бъдат защитени при евентуално поскъпване на тока 13.05 | 13:14

Да се актуализира регистърът на енергийно бедните домакинства в страната предлага председателят на КЕВР Иван Иванов

От Галина Александрова

Не смятам, че катастрофичните сценарии за поскъпване на електроенергията в много големи размери, ще се случат. Да не забравяме, че ще бъде следено всяко действие и движение на котировките. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по повод предстоящото либерализиране на енергийния пазар от началото на 2016 г.

"Поради наличието на свръхпроизводство на енергия в страната ще има голяма конкуренция и вероятно след първите флуктуации, през първите няколко месеца цената ще се стабилизира на едни нива, които са напълно поносими", обясни Иванов.

При всички положения битовите потребители ще бъдат защитени, това е част от политиката, която изобщо трябва да бъде водена в областта на енергетиката, подчерта председателят на регулаторната комисия. От думите му стана ясно обаче, че не е възможна досегашната практика държавата да осигурява социална поносимост на цената на тока чрез намеса в ценообразуването. При либерализирания пазар това ще става със социални мерки през съответното ведомство - Министерстерство на труда и социалната политика. За тази цел трябва да  бъде актуализиран регистърът на енергийно бедните домакинства в страната, заяви Иванов. По думите му, при необходимост, трябва да бъдат актуализирани и енергийните помощи, както и начинът, по който те се отпускат.

План график за либерализирането на електроенергийния пазар и мерките, които трябва да бъдат предприети в тази насока ще бъдат обсъдени на среща с представители на Nord Pool през следващата седмица, съобщи още Иван Иванов. Той изрази очакване, че те ще представят варианти, по които представителите на българската страна да се произнесат. Всякакви предварителни изявления, без познаване на всички варианти, биха били преждевременни и недостатъчно аргументирани, каза Иванов в отговор на въпрос как би коментирал предложението на EVN България либерализацията на потребителите ниско напрежение да се проведе на два етапа – първо на бизнес клиентите, а после и на битовите потребители.

"На пазара по принцип трябва да излязат всички производители на енергия, а чрез добавката "задължение към обществото" ще бъдат компенсирани производителите на енергия на преференциални цени. Това е финалният, бих казал, вариант на една либерализирана енергийна борса. Дали това ще стане чрез преминаване през предварителен етап, това именно ще решим в хода на разговорите, които ще имаме. Но борсата може да е само, ако на нея се появят всички производители на електрическа енергия", каза председателят на КЕВР в отговор на въпрос за производителите с дългосрочни договори за изкупуване на енергията от НЕК.

По неофициална информация вече се работи по промени в Закона за енергетиката в частност отпадането на клаузата "единствен купувач", без което на практика според повечето експерти борсата не би могла да стартира. Освен това в момента се подготвят и нови правила за търговия на регулирания пазар и за търговия с балансираща енергия.

Водещи

Най-четени