Близо 40% от заведенията няма да отворят до 1 юли 27.05 | 18:57
Мерките и ограниченията поставят в тежка ситуация дори заработилите, казват от БХРА

Въпреки дадената възможност заведенията с открити части да работят, макар и при намален капацитет и спазване на дистанция между масите, това невинаги е икономически обосновано – много от тях работят или на загуба или печалбата стига единствено за покриване на разходите за наем и персонал. Това обясни пред Радио "София” Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).
А заведенията, които не разполагат с външни части, стоят затворени вече два месеца и половина и това допълнително утежнява икономическата обстановка както за тях, така и за персонала им.
Собствениците на заведения без маси на открито гледат с надежда към датата 1 юни, защото макар и все още да няма заповед и разписани указания, правителството вече няколко пъти спомена, че тогава ще могат да заработят и те. Това ще направи и вече функциониращите обекти по-малко зависими от метеорологичните условия, а увеличаването на капацитета ще направи работата им финансово малко по-обоснована, каза още Атанас Димитров.
"Колкото повече мерките се вдигат, толкова повече ще се връщаме към нормалността. В момента работим трудно и сложно. Много от колегите отказаха да отворят, други работят на загуба."
Туризмът отчаяно се нуждае от живителни средства в момента и разчита на предстоящия сезон. Заради ограничението за работа на закритите части на заведенията обаче, много хотели и къщи за гости срещат трудности при изхранването на туристите си. Наложи се да намират алтернативни решения.
Например, приготвят обща храна като кетъринг – по стаите.
"Нашите анализи показват, че 35-40% от обектите не работят."
В София заведенията, които до момента нямаха право да работят поради липса на открити части, също се готвят да заработят, ако правителството издаде официална разпоредба.
Иво Илиев е собственик на компактен бар в центъра на столицата и споделя, че макар и да не залага надежда за печалби, вероятно ще отворят от началото на юни. За периода, в който барът не е работил, наемът им е бил редуциран, а на персонала си той е изплащал минимални заплати. Споделя, че не се е възполвал от мерките 60/40 тъй като не вярва в тях. "Ще отворим, колкото да опипаме почвата и да намалим количествата залежаващ алкохол", шегува се той. Съображенията му обаче са свързани основно с нагласите на персонала и клиентското поведение.
Водещи
-
Освен варенския кмет: Задържани са и двама общински съветници
Подробности за случая се очакват в утрешния ден
08.07 | 18:20
-
Приключиха снимките на следващия сезон на „Ергенът" - "Любов в рая"
Шоуто е свършило преди седмици
08.07 | 17:45
-
Шофьорът, причинил катастрофата, в която загина Сияна, остава в ареста
Съдът е сметнал за неоснователни мотивите на защитата на подсъдимия
08.07 | 17:30
Най-четени
-
И ЕП гласува ЗА влизането ни в еврозоната (ОБНОВЕНА)
Финалното решение ще вземат финансовите министри на 27-те държави членки на ЕС в Брюксел след...
08.07 | 13:31
-
Христо Петров: Всеки вика „Махам се", къде се махаш – в еврозоната се махаш
По думите на Петров, "добро ще има направя, ако поне аз им спестя мащабния икономически анализ...
08.07 | 11:30
-
Протест срещу въвеждането на еврото (ОБНОВЕНА)
08.07 | 14:00
-
България, добре дошла в еврозоната!, гласи надписът на близо 30-метров транспарант, поставен на сградата "Шарльоман" на Европейската комисия в Брюксел
Сградата "Шарльоман" е първата от комплекса сгради в Брюксел, издигнати за нуждите на...
08.07 | 11:44