Божидар Данев: Бюджет 2017 е ориентиран към разходи, не към растеж 29.10 | 16:26

Въпреки обещанията за децентрализация, общините пак ще зависят от държавата

От iNews.bg

"Бюджетът за 2017 г. е тотално централизиран, въпреки всички политически приказки, че ще е децентрализиран и ще бъде дадена финансова свобода на общините. Няма такова нещо и в този бюджет. Той е силно разходно ориентиран, с нисък планиран ръст от 2,6%, т.е. ние не се доближаваме до средното ниво на централните и източни европейски страни”. Това заявиира изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев пред Нова телевизия в коментар за проектобюджета на финансовото министерство за следващата година.

В сряда Министерството на финансите представи проекта на държавния бюджет за следващата година и прогнозата за развитието на икономиката до 2019 г.

"Няма да настигнем другите страни, а ще се отдалечаваме от тях и по доходи, и по всичко. За да имаме доходи, трябва да имаме първо производство”, отсече той.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров този бюджет ще събере с около 2 млрд. лв. повече в хазната от настоящата година - без да се увеличават данъците, с изключение на нарастването на осигурителната вноска.

"Добрата новина е, че в средното образование се гарантира увеличението с 10% на заплатите на учителите. За защитени детски градини, безплатен ученически транспорт и поддръжка на автобусите Финансовото министерство предвижда над 30 млн. лв. Парите за нови учебници за I, II, V и VI клас през 2017 г. ще бъдат 10,3 млн. лв. За стипендии на студентите държавата ще отпусне допълнително 3 млн. лв., а 5 млн. лв. отгоре ще получи АН за по-високи заплати на учените", припомни синдикалистът.  

Водещи