Болните прасета от Бръшлен ще бъдат загробвани на ново безопасно място 26.07 | 17:25

Новото е съгласуване с всички ресорни служби, няма опасност за екологията, успокои Танева от парламента

От iNews.bg

Ново място е избрано за загробване на свинете, които трябва да бъдат умъртвени в свинекомплекса в Бръшлен. В следствие на заболяването там всяка вечер умират по 60 прасета. Това каза земеделският министър Десислава Танева, която беше изслушана от депутатите във връзка с разпространението на Африканската чума по свинете в Северна България, предаде БГНЕС.

Първоначално определеното място за загробване на животните предизвика недоволството на хората, чиито производствени бази и складове се намират в непосредствена близост до терена. Оказа се, че в близост до дупката, която в четвъртък започна да се копае, се намира в близост до цех за сушене на плодове, производство на биохрани, за фуражи, птицеферма с 40 000 животни, както и вододайна зона.

"Този терен се определя със съгласуването на всички екологични служби – РИОСВ, РИОКОЗ и басейнова дирекция по водите. Забавянето на старта на процеса в Бръшлен беше поради това, че в плана, който съществува от година и половина, това място е било определено без такова съгласуване. Службите намериха ново място, което не застрашава околната среда", увери министър Танева.

Стана ясно още, че страната ни води преговори с Европейската комисия, която да отпусне средства, за да бъдат пазарно обезщетени и стопаните, отглеждащи свине в тип "заден двор". Към момента такова не е предвидено за тях, тъй като животните им са нерегистрирани.

"За личните стопанства, които не са регистрирани и нямат мерки за биосигурност, темата ще се постави на ниво ЕК. Темата засяга всички страни от Източна Европа, тъй като стопанствата са ни сходни, структурите на земеделието. В зависимост от решението на комисията, българските власти ще предложат решение", заяви Танева.

Тя коментира и поисканата ѝ от БСП в пленарна зала оставка.

"Това решение на фона на тази криза звучи само като облекчение. Моята работа е да си свърша максимално добре работата в ситуацията, в която съм", заяви тя и подчерта, че за разлика от останалите епизоотии, с които тя е трябвало да се справи, за тази няма ваксина.

Танева разкри, че умъртвяването на свинете става с електрически клещи и въглероден диоксид и добави, че загробването като метод е най-добрият вариант и не позволява разнасянето на вируса. Според нея всички останали възможности – в мобилни инсенератори или в екарисаж, създават опасност от разпространение на болестта.

Земеделският министър добави още, че една от главните цели е намаляване на популацията на диви свине у нас.

"Заедно с ловните дружини ще направим претърсване за трупове в инфектираните зони. Извън тези зони ще извършим масова депопулация чрез капани и подборен лов, който е позволен", обяви Танева.

Танева съобщи, че чакат резултати от изследвания за нови две огнища. Тя уточни, че едното касае лично стопанство, а другото свинекомплекс, но не пожела да посочи къде се намират.

Стана ясно още, че ще се предприеме прилагането на превантивни мерки в райони, където няма наличие на вируса на Африканската чума. 

Водещи

Най-четени