Брюксел дава €33 млн. за интерконектора България-Гърция 02.04 | 15:23

Проектът е в общ интерес на целия ЕС, затова и получава финансиране

От iNews.bg

ЕК взе днес решение по линия на политиката на сближаване да се инвестират 4 млрд. евро в 25 големи инфраструктурни проекта в 10 държави от ЕС, включително в България, съобщи пресслужбата на евроинституцията. Със средства от ЕС в размер на 33 млн. евро ще се финансира изграждането на трансграничен междусистемен газопровод с дължина 182 км между Комотини, Гърция, и Стара Загора, предаде БНР.

Газопроводът е европейски проект от общ интерес, допринасящ за постигането на целите на Енергийния съюз. Газовите системи на двете държави ще бъдат свързани за пръв път. Така ще се разнообразят енергийните източници в региона и ще се повиши енергийната сигурност. По-голямата конкуренция на пазара на газ ще доведе до по-ниски цени за потребителите, подчертават от ЕК.

"Тези 25 проекта са пример за това как ЕС работи за подобряване на живота на гражданите - от повишаване на качеството на питейната вода и бързината на железопътния транспорт до модернизиране на болници. През настоящия бюджетен период сме одобрили отпускането на средства от ЕС в размер на 32 млрд. евро за 258 големи инфраструктурни проекта. Тези проекти са "посланици" на политиката на сближаване и аз се гордея с всеки един от тях", заяви комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу.

Водещи

Най-четени