Брюксел ни отразя с 14 млн. евро за биоземеделие 29.07 | 13:27

ЕК отказва да възстанови парите поради съмнени за фалшиви биопродукти

От iNews.bg

България е на първи поправителен за новите евросредства от програмен период 2014–2020 г. Проблемът е с Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която беше една от най-проблемните в стария програмен период, съобщава сп. "Икономист".

Този път на мушката на Европейската комисия е биоземеделието. Брюксел отказва да възстанови на страната ни 14 млн. евро, изплатени от националния бюджет през февруари тази година, заради слабости в контрола над биосектора.

Новината е потвърдена и от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). От ведомството на Десислава Танева посочват, че "вече имат екшън план от мерки", чрез които се надяват да убедят Еврокомисията да възстанови средствата до края на годината.

На теория контролът върху биопроизводителите се осъществява от МЗХ и частни фирми, т.нар. "сертифициращи органи".

От обясненията обаче става ясно, че до одита от Брюксел земеделското министерство на практика не е контролирало дали биопродукцията, която се продава по-скъпо на крайните потребители и за която производителите получават по-високи евросубсидии, действително е произведена по екологичните стандарти.

Една от най-съществените забележки, която одиторите директно посочват, е, възможността контролиращите фирми да дават разрешение на биофермерите да засяват с небиологични семена нивите си и след това да предлагат продукцията от тях на пазара като биологична.

Водещи

Най-четени