Брюксел се нави на български газов хъб с руски газ 26.05 | 13:43

Европа обаче предупреди, че всичко трябва да е по правилата

От iNews.bg

Мечтата на премиера Бойко Борисов у нас да бъде изграден газов хъб, който да се пълни със синьо гориво от няколко източника и да го разпределя на балканите и към Европа е малко по-близо до сбъдване. Това стана ясно днес след срещата му с еврокомисаря по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, който е на официално посещение в София. Според думите на госта Европейската комисия застава зад идеята на България, включително и по отношение на това хъбът да бъде запълван и с руски природен газ.

"България има потенциал да изгради мощен газов хъб на своя територия, защото има изключително добре разработена газопреносна мрежа. Българското правителство направи всички необходимо, за да може в България да бъде създадена такава мрежа, да бъдат изграждани необходимите междусистемни газови връзки. Този хъб ще даде възможност за ползване на различни източници на газ, включително и руски”, заяви Канете след срещата си с Борисов.

От думите на еврокомисаря стана ясно, че идеята за българския газов хъб напълно отговаря на желанието на Брюксел да диверсифицира източниците, трасетата и доставчиците на синьо гориво за Европа. Канете обаче предупреди, че изграждането на газоразпределителния център, както и участниците в него, трябва да отговарят на европейските правила, предаде БГНЕС.

Думите на Канете, ако се окажат верни, могат да се приемат и като сигнал от Брюксел, че там вече са по-съгласни от преди на изграждането на нов газопровод по дъното на Черно море от Русия и България. А през последните месеци много събития реално напомниха за евентуалното възраждане на "Южен поток”. От една страна "Газпром” сключи с Гърция и Италия меморандум за доставки на газ за двете държави през Черно море, а от друга официални представители на Москва открито заговориха за нов "Южен поток” с известно изменение на маршрута. Сега за пръв път и от Запад споменават нещо по въпроса. Макар и еврокомисар Канате да не назовава конкретно никой проект или съществуваща тръба, самият факт, че говори за руски газ в българския хъб е някакъв положителен сигнал.

Отделно от това представителят на Брюксел похвали страната ни за работата и развитието на проектите за интерконекторите със съседните страни. Той подчерта, че в ЕК са доволни от почти приключилото изграждане на газовата връзка с Румъния и започналата активна работа по тръбата до Гърция. Канете подчерта и че Брюксел ще подкрепи България и по отношение на бъдещия строеж на интерконектор със Сърбия. Паралелно с това той похвали страната ни и че работи много активно по модернизацията на вътрешната и експортната газопреносна мрежа. Което също е залог за сигурност на доставките, когато бъдат изградени всички интерконектори и газовия хъб.

Водещи

Най-четени