Будапеща: Брюксел разбра, че нищо лошо няма да строим АЕЦ с руска технология 06.12 | 14:22

От Евросъюза се убедиха, че и руското финансиране на такъв проект не е проблем, казва Атила Асоди

От iNews.bg

Как България ще реши въпросите за АЕЦ "Белене", за финансирането, одобренията от ЕС, лицензирането, въпросите за околната среда и площадката, зависи от обстоятелствата във вашата страна. Но ядрената енергия трябва да бъде част от енергийния микс не само сега, но и в бъдеще. Това заяви в интервю за агенция БГНЕС проф. Атила Асоди, упълномощен представител на унгарското правителство за АЕЦ "Пакш", в която "Росатом" догодина ще започне да изгражда два нови блока. По думите му, в Европейския съюз всяка страна членка има право да избере подходящия за нея енергиен микс. И няма никакво противоречие в това да си част от ЕС и да строиш АЕЦ с руска технология. Русия осигурява природен газ, петрол, ядрена технология и много други ценни стоки за страни членки на ЕС, категоричен е Асоди и дава пример с Финландия, която също е избрала руски реактори за АЕЦ "Ханхикиви". Няма нищо специално в това да купуваш нещо, особено енергийни източници и енергийни технологии, от Русия. Трябва да се прави умен избор от наличните възможности, твърди Асоди.

По отношение на АЕЦ "Пакш-2" той обясни, че Унгария е разработила технически изисквания и критерии за ядрена безопасност по отношение на технологията на атомната централа, които напълно да съответстват на Директивата за безопасност на ЕС и на постфукушимските изисквания. Така се е оказало, че руските ядрени технологии и по-конкретно реакторите ВВЕР-1200, които са от поколение "3 плюс" изпълняват тези изисквания и отговарят на нивата за надеждност и безопасност. Асоди припомня, че изборът на руската технология за АЕЦ "Пакш-2", както и модела на финансиране на централата с привличане на междудържавен заем от Русия, който покрива 80% от стойността на проекта, са били щателно разследвани от Европейската комисия. След 2 години работа по казуса Брюксел е приел унгарската позиция и е дал "зелена" светлина на проекта за АЕЦ "Пакш-2". "Не виждам никакви по-нататъшни препятствия, които трябва да се преодоляват. Честно казано, не очаквам бъдещи трудности с ЕС. Така че аз определено съм оптимист за бъдещето на проекта АЕЦ "Пакш-2", коментира професорът.

Асоди обясни, че останалите 20% от стойността на проекта се осигуряват със собствени средства. "Ако погледнете финансовите пазари, няма директни опции за финансиране за период от 31 години, каквато ние имаме в междуправителствения заем. Тъй като строителството на АЕЦ е продължителен процес, кредитна линия с отложено плащане на главницата от 10 години, е силно препоръчителна. Заради необходимостта от голямо количество средства, такава кредитна линия е съществен защитен механизъм за правилното осъществяване на проекта. Допълнително, можем да връщаме части от общия изтеглен кредит по всяко време, което също е много благоприятно. Като цяло това е кредитна линия, която устройва нашия атомен проект перфектно", коментира Асоди.

Водещи

Най-четени