Българинът не яде хляб, а хлебарите загиват 25.08 | 07:49

До 40-50% по-малко самуни се купуват в Добруджа, твърдят от фурните

От Кремена Бедерева

Драстичен спад в потреблението на хляб отчитат производители. До 40-50% по-малко самуни и други хлебни изделия се купуват в Добруджа, твърдят от фурните.

Най-малките едва издържат на кризата, има опасност от фалити, предупреждават хлебари.

"Надеждата ни е с края на отпускарския сезон и започването на учебната година продажбите да се вдигнат", каза за в. "Стандарт" шефът на браншовата структура на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов.

"В момента ситуацията е много тежка. Буквално сме на ръба. Малките фурни може и да не издържат и да фалират. Не знаем и с каква цена и качество ще е житото от новата реколта, защото мелниците все още предлагат брашно от старата. Цената на най-масовото тип 500 е 720 лв. за тон", каза Няголов.

Той допуска, че може наесен да се наложи да се повишат цените на насъщния, най-малкото заради увеличението на електроенергията. "През юли имаше едно сериозно вдигане на тока за бизнеса от 7 на сто, а от октомври се очаква да е повече", казва още Няголов.

В същото време стопаните в Добруджа, които вече прибраха пшеницата в хамбарите, твърдят, че в момента търговия почти няма. Сделките били единични. Износът, за който се купувало и българско зърно, сега бил само на пшеница от Русия.

Земеделците се притесняват и от ниските изкупни цени на слънчогледа преди да започне жътвата на маслодайната култура. В момента търговците предлагали 500 лв. за тон франко пристанище, което според стопаните е много ниска цена, каквато от 10 години досега не е имало.

Миналата година стартовата цена на слънчогледа бе 600 лева за тон. Земеделците в Добричко разчитат да компенсират големите разходи по пшеницата и тежката жътва най-вече с реколтата от царевица, чието прибиране също предстои. Заради пролетните валежи се очакват много добри добиви.

Водещи

Най-четени