България се включва в газопровод Eastring 04.09 | 18:15

Пак забавяне за интерконектора с Румъния, изпълнителят на проекта се отказал

От iNews.bg

България ще се включи в изграждането на газопровода Eastring, стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея страната ни ще вземе активно участие в изграждането му. Тя обаче предупреди, че трябва да изчакаме, за да стартира проектът и да се види как ще се развие във времето.Петкова допълни, че българското правителство работи по всеки един от проектите за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. "Eastring е един от тези проекти и ние сме дали своето съгласие за развитието му ", заяви Петкова.

Тя обаче изрази притеснението си по отношение на изграждането на интерконектора с Гърция, инвестиционното решение, за който се отлага от няколко месеца. "Няма как нестабилната политическа ситуация в южната ни съседка да не се отрази и на такива глобални проекти като IGB. Но това, което мога да кажа е, че от българска страна се предприемат необходимите действия", каза Петкова.

Тя уточни, че вече са разрешени "всички дискусионни въпроси с партньорите от "Посейдон". По думите й, базирани на "информация от гръцките колеги", в момента се изчаква правителство в Гърция "и вземането на окончателното инвестиционно решение по този проект и той да стартира, защото е изключително важен".

По отношение на българо-румънската газова връзка, която получи поредно отлагане, министърът уточни, че за осъществяването на проекта е имало избрана българска компания с германски подизпълнител.

"За съжаление на 2 септември в "Булгартрансгаз" се получи писмо от изпълнителя, че се отказва от изпълнението на договора, поради това че са настъпили промени с неговия подизпълнител. Вчера газопреносната компания е взела решение за прекратяване на процедурата и стартиране на нова. Това безспорно ще забави изпълнението на интерконектора, но ние сме оптимисти, че нещата ще се случат максимално бързо", обясни Петкова.

В коментар за предстоящата процедура за търсене на нефт и газ в блоковете "Силистар" и "Терес", енергийният министър заяви, че доста компании са закупили документация за конкурсите. Оферти ще се подават към края на месеца.

Източник: 3e-news.net

Водещи

Най-четени