Българският бизнес с дял до 5% от новия блок на АЕЦ „Козлодуй“ 07.07 | 21:10

Очаква се "Български енергиен холдинг" да одобри договора с "Уестингхаус"

От Мина Стойчева

Български фирми ще могат да закупят до 5% от акциите на бъдещия 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Те ще могат да участват в капитала на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй" - нови мощности" до този размер, информира в-к "Преса". Според информацията това се предвижда в споразумението между централата и американската фирма "Уестингхаус". Все още документът не е влязъл в сила. Причина за това е чаканото одобрение от страна на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и на икономическия министър Драгомир Стойнев.

Очаква се първоначалният капитал, необходим за стартиране на строежа на новия реактор, да е в размер на 1 млрд. долара. Това е сумата, с която трябва да разполага "АЕЦ "Козлодуй" - нови мощности". По този начин българският национален капитал ще може да се включи в проекта с не повече от 50 млн. долара.

През изминалата седмица стана ясно, че компанията "Уестингхаус" ще купи 30% от дъщерното дружество АЕЦ "Козлодуй". По думите на зам.-шефът на централата Александър Николов в момента капиталът му е 14 млн. лева. Това заяви зам.-шефът на централата Александър Николов.

Водещи

Най-четени