Българският работник си позволява между 5 и 10 дни лятна почивка 04.09 | 18:03

Половината компании у нас изпускат поръчки заради летните отпуски, казват от БТПП

От iNews.bg

Повечето от служителите в различните сектори на частния бизнес - 68%, обичайно взимат в летния сезон отпуск от 5 до 10 дни. Данните са от проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). "От една страна, е достатъчно време за почивка, а от друга, и период, в който липсата на човек от персонала няма да затрудни дейността на фирмата. Тези служители, които взимат до 5 дни отпуск, правят поне няколко пъти излизане в годишна почивка. Но това, от една страна, води до непълно възстановяване на служителите, а от друга, се накъсва работният процес", пишат от БТТП, предаде Econ.bg.

Повече от 20 дни, взети наведнъж като летен отпуск, са рядкост за бизнеса - едва при 4% от анкетираните фирми има такава практика, отчитат от БТПП. Това основно са компании, ангажирани в сферата на образованието и някои производства. Също предприятия, работещи ишлеме, като производство на текстил и облекло, производство на перилни препарати, електрически уреди, където обичайно цялата фирма излиза наведнъж в отпуск и се прекъсва дейността на определен период. Фирмите, които затварят за определен период, са по-скоро рядкост.

Половината от фирмите пропускат поръчки по време на летния сезон, защото по-голяма част от служителите им са в отпуск и не могат да насмогнат на работата. Резултатите от проучването показват, че половината от анкетираните изпитват трудности в месеците юни и юли заради наплива от отпускари.

26% от ръководителите се оплакват, че заради болнични и липса на кадри компаниите им пропускат да реализират по-добри резултати. Други 25% от фирмите също отчитат, че почивките се отразяват не много добре на бизнеса им, но рядко са пропускали поръчки. Въпреки че графиците за отпуските вече не са задължителни, 44% от фирмите ги изготвят и планират отпуските спрямо поръчките.

Водещи

Най-четени