Васил Велев: Цената на тока за бизнеса у нас е 3-4 пъти по-висока от тази в Северна Европа 18.09 | 21:00

Това не е държавна помощ, това е възстановяване на част от надвзетото и то не е на калпак, а е на мегаватчас, коментира още той

От iNews

"Високата цена на електроенергията не е в цяла Европа, това е в Югоизточна Европа. Разликата е в пъти. Има очевидно в нашия регион недостиг от една страна, а от друга - недостатъчна свързаност на пазарите. Имаме 2 пъти по-висока цена от Франция и 3-4 пъти по-висока отколкото е в Северна Европа”, каза още Васил Велев, председател на АИКБ в предаването "Лице в лице" по bTV. 

"При цени над 180 лв. за мегаватчас ще се възстановява на бизнеса това, което е надвзето, тоест ще се приспада”, добави той.  

По думите му битът се снабдява при цена 128 лв. - това е регулирана цена при това и тези, които имат финансови затруднения, и тези, които имат възможности, са на тази субсидирана цена. Ако някоя цена е субсидирана, това е тази за домакинствата. Прогнозната пазарна цена на КЕВР е 173 лв. За първото полугодие имаме цена средно 150 лв., а за юли тя скочи на 267 лв., каза още Велев.  

Велев посочи, че когато се компенсират всички по един и същи начин, това не е държавна помощ, защото не се поставя никой в привилегировано положение. И когато цената е много над цената на микса, то това по никакъв начин не е субсидия. Ако това не се прави, по-високата цена се калкулира в цените на стоките и услугите и това повишава инфлацията. Това е абсолютно необходима и закономерна мярка, посочи икономистът.

Велев обясни още, че тези средства се акумулират главно в държавната енергетика като свърхпечалби и те служат за компенсиране на тези високи цени.

Според него държавата е закъсняла с тези мерки, защото трябва автоматично да действа такъв механизъм.

Като причини за високите цени на електроенергията той посочи това факта, че единият блок на АЕЦ "Козлодуй" излезе непланово от работа, после подозрително бавно се върна. Капацитетът на мрежите в страната се влоши, а Украйна от нетен износител се превърна във вносител на електроенергия. Това е удар по конкурентоспособността – българската стомана трябва да се произвежда на 4 пъти по-високи цени, отколкото шведската, коментира още той.  

Защо заводи, работещи у се изнасят в съседни страни? 

"Заради лошата бизнес среда. Прие се грешна разпоредба в кодекса на труда, според която се определи такава формула за МРЗ, така че половината работници получават една и съща минимална работна заплата. Тези с ниска квалификация не могат да заработят това, което трябва да им се плати. Големите чуждестранни компании не се крият в сивия сектор, затова се изнасят", каза още Велев.  

 

Водещи

Най-четени