Великденската трапеза ще ни се услади - хранителните стоки не са поскъпнали 13.04 | 11:50

Спад в цените на краставиците, портокалите и олиото, отчитат от ДКСБТ

От Момчил Лалев

Търговците тази година може и да се смилят над потребителите и да им спестят поскъпването на хранителните стоки преди Великден. 

От Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) отчитат, че няма сериозно покачване на продуктите на едро. 

Салатата тази година няма да е лукс за празничната трапеза. При оранжерийните краставици се отбелязва намаление от 12,2% , като един килограм струва 1,58 лева. Вносните домати се търгуват по 2,26 лева за килограм, а зелето на едро - по 0,49 лева за килограм. Морковите могат да бъдат закупени по 0,98 лв./кг.

След дългия пост българинът ще може да си направи и любимите кюфтета, без да се охарчи много. Каймата се търгува по 5,01 лева за килограм. Великденските яйца пък ще ни струват по 18 ст. бройката.

Картофите пък се задържат на същите нива и могат да бъдат закупени за 0,71 лева за килограм. Ябълките се продават по 1,05 лева за килограм. 

Кравето сирене се продава средно по 5,67 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" - средно по 10,55 лв./кг., показват още данните на ДКСБТ, цитирани от БТА.

Олиото поевтинява с 1% и се продава по 1,99 лева за литър. Захарта се продава по 1,43 лева за килограм. Зрелият фасул се продава по 4,46 лв./кг., а яйцата се търгуват по 0,18 лева за брой на едро.

Водещи

Най-четени