Вече се работи по актуализацията на бюджета 04.09 | 16:16

Това заявиха от финансовото министерство

От Мария Стоянова

Финансовото министерство вече работи по актуализация на бюджета за тази година. Това заяви служебният зам.-министър на финансите Кирил Ананиев заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той обаче не посочи точни параметри, тъй като все още се правили разчети. Той бе категоричен, че бюджетният дефицит няма да надхвърли 3%.

Зам.-министърът заяви, че ресорното министерство предприема мерки за повишаване на приходите в две насоки. Това са оптимизиране на събираемостта на вноските от Националната агенция за приходите и ограничаване на данъчните измами. По думите му ще бъде засилен и контролът по граничните пунктове.

Ананиев посочи още, че е възможно проекти за около 150 млн. лв. по публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" да не бъдат изпълнени и средствата да се върнат в бюджета.

По думите му по доста голяма част от проектите има изоставане и тъй като периодът на усвояване на средства по програмата е до края на 2014 г.

Ананиев каза, че ще предложи на Министерски съвет да се ускори сключването на договори за изпълнение на тези проекти, информира БТА.

Според него не бива да се отпускат пари, без да са извършени реформи. Пред социалните партньори Ананиев обясни, че в извънредни ситуации, каквато е в НЗОК, такива реформи се налагат.

Водещи

Най-четени