Взимаме газ от Румъния от 2020 г. 06.03 | 13:32

Северната ни съседка ще изгражда голям газопровод, свързващ Централна и Източна Европа

От iNews.bg

Румъния ще доставя газ на България. Това ще стане от 2020 г., когато трябва да бъде готов нов газопровод, който ще изграждат северните ни съседи. Румънският енергиен министър Тома Петку вече е издал разрешение за изграждане на тръбата, която ще носи името БРАУ (от България, Румъния, Австрия и Унгария, които ще свързва), предаде "Фокус".

Основната цел на новия газопровод ще бъде да свърже Източна и Централна Европа с газовите находища в Каспийско и Черно море. Работата по проекта ще започне до края на годината и газопроводът ще влезе в употреба през 2020 г. Тогава "ЕхсънМобайл" и "ОМВ Петром" се очаква започнат реален добив на синьо гориво от Черно море, съобщава Петку.

Той пояснява, че проектът ще получи финансова подкрепа от ЕС чрез т.нар. "Механизъм за проекти от общи интерес" на стойност от близо 180 млн. евро. Румънските власти ще добавят 220 млн. евро от своя страна. Новият газопровод ще има обща дължина от 550 км и ще може да пренася синьо гориво и в двете посоки. Максималният му капацитет към България ще бъде 1.5 млрд. кубически метра годишно, към Унгария и Австрия пък ще могат да се пренасят други 4.4 млрд. кубика.

Приблизително по същото време се очаква да започнат и доставките на газ от Азербайджан за България. Те ще стават по газопровода ТАНАП, който ще преминава през Турция, а след това по интерконектора ни с Гърция синьото гориво ще достигне и до нашата страна. Според предварителния договор между "Булгаргаз" и SOCAR от Азербайджан годишно до българските потребители трябва да се доставят по 1 млрд. куб. метра.

Водещи

Най-четени