Всеки втори иска да работи за себе си. Някои успяват 18.01 | 13:55
Вижте рецептите за успех на родни предприемачи
![Всеки втори иска да работи за себе си. Някои успяват](http://inews.bg/pictures/773862_1004.jpg)
Всеки втори българин предпочита да работи за себе си, а не да има работодател, сочат данните от проучване на Евробарометър.
36% от българите са започвали собствен бизнес. Дали той е бил успешен и колко време е просъществувал - това статистиката не отчита.
Не се наемаме да правим такива предположения. Вместо това решихме да ви запознаем с трима души, които са решили да работят за себе си. Техните бизнеси са в различни икономически сфери.
Това, което ги обединява обаче, е волята и хъса да бъдат независими, да правят това, което им харесва и да изкарват пари от него.
Пламен Петров основава пловдивската фирма "Петров" ООД - производител на несесери, тоалетни чанти и опаковки за козметични и подаръчни продукти, в далечната 1989 г., защото 10 ноември го е заварил "на държавна заплата със 180 лева месечна заплата”.
Той не намира никакви недостатъци в това да развиваш собствен бизнес, а основното предимство е, че сам решаваш колко да работиш.
Радостин Николов е на 38 години, семеен е, има едно дете и управлява собствен магазин за компютри в столичния квартал "Лозенец". Доволен е и има постоянни клиенти, като дори твърди, че познава по-голямата част от тях.
Той основава фирмата си "Расани компютърс” ООД през 1999 г., още като студент. "Исках да бъда самостоятелен и да нямат шеф, който да ми казва какво да правя. Беше рисково, но аз поех този риск, а и времената тогава го позволяваха”, казва Николов.
Харесва му да работи за себе си, защото "така не зависиш от никого и носиш сам отговорността за това, което постигнал”. Неприятното е, че, когато имаш собствен бизнес, си доста по-ангажиран и не ти остава много време за семейството, признава Николов.
Иван Аржентински е управляващ партньор в "И Ар Пи България” ООД - софтуерна компания, която разработва системи за управление на бизнеса. Той основава първата си фирма, когато е на 18 години. Този опит се оказва неуспешен, защото е нямал плащания от клиенти, с които да развие идеята.
Скоро след това, още същата година, му възлагат да създаде софтуер за управление за нуждите на една просперираща фирма. Договаря се да създаде софтуера така, както клиентите искат, но правата за разпространение към други фирми да останат негова собственост. Този софтуер става първият продукт във фирмата му, която съществува и до днес.
Рецептата - как да станеш успешен предприемач?
"За да развиваш успешно собствен бизнес, трябва да бъдеш едновременно гимнастик - да си много гъвкав, и шахматист - да виждаш най-малко три хода напред”, казва Пламен Петров. Той съветва хората, които обмислят дали да започнат или не свой бизнес, да не се чудят, но, ако не са "гимнастици, да са поне шахматисти”.
"За да развиеш успешно собствена фирма, трябва да си едновременно управител, главен специалист, работник, секретар, момче за всичко”, казва Иван Аржентински. Според него предприемачът трябва да мисли едновременно и за клиентите, и за служителите си. "Бизнес се прави тогава, когато всички са доволни", подчертава той.
Според Радостин Николов най-важното е да си отговорен и да обичаш това, което правиш. ”Няма място за безотговорност и отпускане, защото всяко разсейване води до загуби и то за самия теб.”
"Важното, когато започваш собствено начинание, е да не се страхуваш”, казва Николов. Според него, ако превърнеш бизнеса си в хоби, няма да имаш нито един работен ден.
Аржентински съветва стартиращите предприемачи да създадат собствен продукт, защото "посредническите бизнеси са несигурни и рано или късно "големите акули" идват и завземат територията. Единствено иновацията може да спаси дребният бизнес”.
Важно е също така още в началото да имаш клиент, който да бъде достатъчно голям и сигурен, за да може да подкрепи стартиращият бизнес през първите 1-2 години.
Според него, за да управляваш собствен бизнес, трябва да бъдеш много фокусиран."Успехът идва с много упоритост и инвестиране на усилия в една посока, без никакво спиране", казва предприемачът.
"Всеки рано или късно се спъва и пада. Въпросът е след това просто да стане и да продължи, колкото и да е трудно”, добавя в заключение Аржентински.
Водещи
-
Кирил Петков: Ще следим всяка позиция в регулаторите
Лидерът на "Продължаваме промяната" изрази притеснение, че управляващата коалиция вече е...
10.02 | 18:00
-
„Ергенът“ за пореден път доказа, че е истински феномен в родния телевизионен ефир
Стартът на приключението за Виктор Русинов и Мартин Николов, както и техните индивидуални...
10.02 | 17:40
-
Средната пенсия на предсрочно пенсиониралите се ще е по-висока от редовната
Като брой тези хора са 52 342-ма на фона на над 1 214 000, които са излезли в пенсия като са...
10.02 | 17:20
-
"Възраждане": От НСИ не искат да ни предоставят първичните данни
От "Възраждане" обявиха организирането на национален протест срещу присъединяването на...
10.02 | 16:45
Най-четени
-
Хепатолог отсече: Медът е 80% захар - по-вкусен е, отколкото полезен
Също така според Вялов медът съдържа органични киселини, които биха могли да бъдат полезни за...
10.02 | 13:15
-
Софийски квартали остават без парно и топла вода
Едни от най-честите дела, които потребителите в столицата водят, са с "Топлофикация – София“,...
10.02 | 10:46
-
Между 460 и 500 хил. пътници ползват столичното метро на ден
За разширението на третата линия на метрото през столичния кв. "Слатина" той обясни
10.02 | 15:30