Всеки втори хляб - произведен на черно 22.02 | 19:30
Сивата икономика в сектора се разраства, а доверието на потребителите в качеството на хляба намалява
![Всеки втори хляб - произведен на черно](http://inews.bg/pictures/1200952_1004.jpg)
Всеки втори хляб е произведен на черно - това признаха от бранша. Сивата икономика в сектора се разраства, а доверието на потребителите в качеството на хляба намалява.
Екип на bTV подложи на лабораторен тест три от най-купуваните типове хляб - какво е качеството на хляба, който си купуваме, и най-вече има ли съответствие между съдържанието и това, което пише върху етикета.
По данни на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България сивият сектор процъфтява, защото няма кой да хване незаконното производство, което се случва основно през нощта. За да се гарантира качество беше въведен и БДС стандарт при хляба под логото "България". През изминалата 2013 произведените количества са се увеличили в сравнение с предходната година и са стигнали 18 милиона броя.
На проверката бяха поставени три от най-масово купуваните видове - Добруджа, ръжен и по стандарт "България". Помирисвайки и дегустирайки хляба, лаборантите установиха, че черният хляб отговаря на вкуса, който е характерен за него. Изследванията обаче ще продължат по-дълго и в рамките на 5 дни ще бъдат правени редица лабораторни тестове - до излизането на окончателните резултати.
Преди три години от Асоциация "Активни потребители” също направиха лабораторни изпитвания на диетичните хлябове, които се продават на пазара. Отклонения бяха открити в съдържанието на така наречените фибри, но производителите оспориха резултатите.
Доверието на потребителите обаче спада – категорични са експерти. Според Богомил Николов от "Активни потребители” производителите и контролните органи не са достатъчно активни и по въпроса се мълчи. От Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България коментираха, че твърдението за влагане на утайка от кафе в черния хляб например, е спекулативно, защото този похват не прави продукта по-евтин.
Какво има в хляба обаче не е единственият важен въпрос, а как се транспортира и доставя той. От бранша предупредиха, че в регламентите има сериозна слабост, която позволява хлябът и всички тестени изделия да се превозват неопаковани.
Така продуктите могат да се замърсят и да бъдат опасни за здравето на хората. От Агенцията по храните също признаха за проблема и обещаха законодателни промени.
Водещи
-
СЗО призова Европа да сложи "страшни" етикети на бутилките с алкохол
Статистиката сочи, че Европа остава континентът с най-висока консумация на алкохол в световен...
14.02 | 17:20
-
5% отстъпка за ранно плащане на данъци: Как да се възползвате
Общо 1,149 млн. са притежателите на жилища и/или автомобили в София, които са данъчно...
14.02 | 17:00
-
Финансист предупреди за нов скок на цените
Това мнение изрази финансиста Борис Петров. Пред БНР той коментира вчерашния бойкот на...
14.02 | 16:45
-
Радев: Бих желал да видя българските политици, особено нашите народни представители да полагат системни усилия
Държавният глава подчерта, че предстоят важни разговори за мира в Европа и бъдещето на...
14.02 | 16:30
Най-четени
-
Поради авария временно е преустановено топлоподаването на територията на ж.к. "Студентски град“
Очаквано възстановяване на 15 февруари 2025 г., 21:30 часа.
14.02 | 11:30
-
Политически реакции след новината за обвинителния акт срещу Кирил Петков
Никой не е над закона. Това можем да кажем за новината, която дойде за обвинението на г-н...
14.02 | 14:15
-
Румен Радев: Честит празник на българските лозари и винари!
Държавният глава пожела на всички работещи в сектора празникът да им донесе благословия от...
14.02 | 09:31
-
Леко затопляне, на места - слънце
Максималните температури ще са между 4° и 9°, в Дунавската равнина и Тракия райони – до 10-13°
14.02 | 08:00