Всеки втори хляб - произведен на черно 22.02 | 19:30
Сивата икономика в сектора се разраства, а доверието на потребителите в качеството на хляба намалява

Всеки втори хляб е произведен на черно - това признаха от бранша. Сивата икономика в сектора се разраства, а доверието на потребителите в качеството на хляба намалява.
Екип на bTV подложи на лабораторен тест три от най-купуваните типове хляб - какво е качеството на хляба, който си купуваме, и най-вече има ли съответствие между съдържанието и това, което пише върху етикета.
По данни на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България сивият сектор процъфтява, защото няма кой да хване незаконното производство, което се случва основно през нощта. За да се гарантира качество беше въведен и БДС стандарт при хляба под логото "България". През изминалата 2013 произведените количества са се увеличили в сравнение с предходната година и са стигнали 18 милиона броя.
На проверката бяха поставени три от най-масово купуваните видове - Добруджа, ръжен и по стандарт "България". Помирисвайки и дегустирайки хляба, лаборантите установиха, че черният хляб отговаря на вкуса, който е характерен за него. Изследванията обаче ще продължат по-дълго и в рамките на 5 дни ще бъдат правени редица лабораторни тестове - до излизането на окончателните резултати.
Преди три години от Асоциация "Активни потребители” също направиха лабораторни изпитвания на диетичните хлябове, които се продават на пазара. Отклонения бяха открити в съдържанието на така наречените фибри, но производителите оспориха резултатите.
Доверието на потребителите обаче спада – категорични са експерти. Според Богомил Николов от "Активни потребители” производителите и контролните органи не са достатъчно активни и по въпроса се мълчи. От Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България коментираха, че твърдението за влагане на утайка от кафе в черния хляб например, е спекулативно, защото този похват не прави продукта по-евтин.
Какво има в хляба обаче не е единственият важен въпрос, а как се транспортира и доставя той. От бранша предупредиха, че в регламентите има сериозна слабост, която позволява хлябът и всички тестени изделия да се превозват неопаковани.
Така продуктите могат да се замърсят и да бъдат опасни за здравето на хората. От Агенцията по храните също признаха за проблема и обещаха законодателни промени.
Водещи
-
Олаф Шолц: ЕС е готов да отговори на митата, наложени от САЩ
Ползите от свободната търговия
31.03 | 10:15
-
Русия атакува град Харков
"Шеста експлозия в Харков", написа Терехов в комуникационното приложение "Телеграм" тази нощ,...
31.03 | 09:59
-
Бащата на обвиняемия за нападението над двама синоптици в станцията на връх Мургаш обявява гладна стачка 2
С решение на Софийския градски съд Стоян Стоянов е под домашен арест в държавната психиатрична...
31.03 | 09:45
-
Недоволните медици и здравни работници от цялата страна излизат на пореден протест
Символични протести в големите болници
31.03 | 09:30
Най-четени
-
Новата седмица започва с валежи
31.03 | 08:00
-
РЗИ Стартира ваксинация срещу менингококова инфекция в РЗИ-тата
Желаещите трябва първо да си купят препарата от аптека
31.03 | 08:20
-
Недоволните медици и здравни работници от цялата страна излизат на пореден протест
Символични протести в големите болници
31.03 | 09:30