Всеки четвърти абонат на столичната „Топлофикация“ ще получи обезщетение 16.02 | 14:07

Авариите с парното ще спестят на софиянци 2.4 млн. лева, колко пари ще приспаднат на всеки, става ясно на 15 март

От iNews.bg

Авариите по мрежата на "Топлофикация София", заради които над 100 хиляди хора стояха на студено миналата седмица, ще излязат на дружеството поне 2.4 млн. лева. И то само по отношение на обезщетенията, които ще бъдат предоставени на пострадалите клиенти. Това е общата сума, която ще бъде предоставена като отстъпки от сметките. Такива ще получат 104 хил. от абонатите на дружеството, които са останали без топло за повече от 48 часа. От изнесените така данни става ясно, че около 25% от клиентите на компанията са били на студено, което пък значи, че обезщетение ще има за всеки четвърти софиянец. Все още обаче предстои да се изчисли каква точно сума ще получат отделните хора. Тя ще бъде различна, тъй като и потреблението на отделните клиенти е различно.

Дружеството днес увери, че компенсацията на абонатите няма да се изразява само в това да не платят така или иначе непотребената топлинна енергия, а ще има и допълнителни – за всеки ден след 48-мия час без топлоподаване, предаде бТВ. Те обаче няма да са с директно плащане на пари, а под формата на прихващане, т.е. приспадане от сметките, които ще получат след 15 март за консумацията през февруари.

В "Топлофикация" обаче не се заблуждават, че клиентите ще бъдат доволни от обезщетенията, които ще получат. "На българина и 1000 лв. да му дадем, той ще иска 1200. Винаги ще има някой, който да търси под вола теле. Надяваме се да не се роди теле, защото сме го обмислили и сме подходили максимално отговорно в услуга на хората”, коментира изпълнителният директор на дружеството Георги Беловски.

Тепърва предстои да станат ясни конкретните суми, които ще бъдат приспаднати от сметките на засегнатите от авариите клиенти. В "Топлофикация" вече отчетоха показанията на общите топломери в абонатните станции на блоковете. Сега предстои по-сложната част – изчисляването на обезщетенията абонат по абонат. Те ще бъдат на базата на потреблението, което има съответното жилище. И понеже всеки ползва парно и топла вода индивидуално, сметка ще трябва да се направи за всеки един от 104-те хил. клиента, имащи право на обезщетение.

Водещи

Най-четени