Все по-малко безработни у нас и ще продължат да намаляват 13.03 | 13:33

В България разликата в заплатите на мъжете и жените е двойно по-малка от тази по света

От iNews.bg

Безработицата в България ще продължи да намалява, достигайки 179 000 души през 2019 година. Това е една от прогнозите за страната ни в доклад на Международната организация на труда (МОТ), огласена при вчерашното откриване на пролетната сесия на управляващия й орган. По данни на МОТ към края на 2017 г. безработните у нас са били 203 900. За сравнение през 2013-а са били близо 440 000. Ако прогнозата на МОТ се сбъдне, това ще бъде най-ниското ниво на хора без работа в съвременната ни икономическа история, по-ниско и от 2008 година, преди началото на глобалната финансова криза.

На заседанието на управителния орган на МОТ КНСБ е представена от президента Пламен Димитров, който е член на управителното тяло на международната организация. Управителното тяло или Административният Съвет (Governing Body) е най-важният орган на МОТ. Десет от 28–те държави имат постоянни представители поради "голямата си индустриална значимост". Това са Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Русия, Великобритания и САЩ, а останалите 18 се избират от Конференцията на всеки три години на географски принцип. Представителите на работодателите и на работниците се избират персонално.

Една от най-важните теми на срещата на МОТ е неравенството между мъжете и жените. Според данните на организацията в световен план разликата в доходите между двата пола е 26%. В Европа тази разлика е около 16 на сто, а в България – 14%, сочат данни на КНСБ.

Лидерът на синдикалната организация е сред докладчиците на срещата в Женева. Очаква се по-късно днес той да представи предложенията на групата на работниците за доброволните механизми, по които МОТ ще следи мерките на всяка държава за насърчаване на заетостта и преодоляването на безработицата. Според групата, която представлява Димитров, трябва да бъде организиран международен форум или дискусия, на която всички страни, които ще наблюдават по тази тема, могат да обменят мнения или добри практики.

Друга тема, която ще разглежда управителният орган на МОТ, ще бъде последиците от глобализацията и реформите на ООН.

Водещи

Най-четени