Възстановен е добивът на въглища от "Мини Марица-изток" 13.02 | 19:49

Добивът беше спрян заради ниските температури

От Деляна Петкова

Добивът на въглища в рудниците на "Мини Марица-изток" е възстановен изцяло. На ден се добиват по 122 000 тона, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). 

Трайчо Трайков се е запознал с работата в дружеството при тежките метеорологични условия от последните седмици.

"Проверих две неща – първото е свързано с обилните валежи и водите от топенето на снеговете. На 6 февруари е задействан съвместният авариен план на мините и ТЕЦ "Марица изток 2". Наблюдават се нивата и състоянието на язовир "Ковачево" и другите язовири в района. Съвместно с "Язовири и каскади" се предприемат необходимите действия за гарантиране на нормалното функциониране на съоръженията", обясни министърът.

Метеорологичната прогноза не е благоприятна и трябва да се създаде много добра организация, за да не се допуска намаляване на добивите, поиска още министърът. Ако се запази добивът, до няколко дни би могло износът на ток да бъде възстановен, допълни той.

iNews припомня, ча на 10 февруари България спря износа на електроенергия. МИЕТ взе това решение заради недостига на около 400 MW електроенергия средно на час, свързан с авария в ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ограничените количества добив в "Мини Марица-изток".

При запазване на метеорологичните условия, ако нямаме много ниски температури, наводнения и обледеняване, няма причини този добив да не бъде запазен, смята Трайков. "Това е нашата цел, максимално бързо възстановяване на резервите", заяви от своя страна изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" инж. Евгени Стойков.

Най-четени