Въпреки дълговете "Газпром" няма да спре газовите доставки за Украйна 23.04 | 21:39

Йотингер поиска тристранна среща за решаване на проблемите с газовите доставки

От Елица Елефтерова

"Газпром” няма намерение да спира газовите доставки за Украйна въпреки дълговете. Това заяви заместник-председателят на руската компания Александър Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Компанията предлага украинската страна да премине към система на авансово плащане, посочи той в Париж.

Това, според него, ще позволи да се установи система за ранно оповестяване на страните потребителки. "Предварително ще знаем и ще оповестяваме на заинтересованите страни какъв обем газ е предплатен, колко ще бъде взето от хранилищата и колко ще бъде доставено", посочи Медведев.

По думите му общата сума на дълговете може да достигне 3,5 млрд. долара в началото на май. "Тази ситуация, както каза руският президент Путин, е неприемлива, тъй като неплащането продължава от януари", изтъкна ръководителят на филиала за износ на руския газов гигант, съобщава bTV.

Вътрешните дългове към държавната компания Нафтогаз Украйна за доставения природен газ са достигнали около1,95 млрд. долара по сегашния курс на националната банка, съобщават от пресслужбата на предприятието, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Към 22 април общите дългове на комуналните топлоенергийни дружества, топлоцентралите и преките промишлени потребители към Нафтогаз Украйна са 22,4 милиарда гривни. От днес Нафтогаз Украйна започва всяка сряда да публикува статистика за длъжниците.

В същото време европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер изпрати писмо до ресорните министри на Русия и Украйна Александър Новак и Юрий Продан с предложение за провеждането на тристранна среща за обсъждане на проблемите около доставките на природен газ, предаде Интерфакс, позовавайки се на руското министерство на енергетиката.

Йотингер предлага на Русия и Украйна да обсъдят дата и място за провеждане на тристранната среща. Руското министерство на енергетиката възнамерява тази вечер да изготви своето предложение и да го представи на европейския комисар.

Водещи

Най-четени