Въпреки реформите, НЕК пак на загуба 26.10 | 14:49

В момента компанията е на загуба от 311 млн. лв., до Нова година те нарастват до 400 млн.

От iNews.bg

Макар през тази година в родната енергетика да настъпиха доста промени, чиято основна цел беше подобряването на финансовото състояние на Националната електрическа компания (НЕК), тя отново отчита загуби и най-вероятно ще приключи така 2015 г. Това стана ясно от думите на финансовия директор на дружеството Румяна Кръстева по време на общественото обсъждане на проекта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за намаляването на цената на ток за бизнеса.

Към края на септември НЕК отчита загуба в размер на 311 млн. лв. Въпреки редицата промени, компанията няма как да излезе на печалба или поне на нула до края на т.г. По всяка вероятност дружеството ще приключи 2015 г. с около 400 млн. лв. загуба, стана ясно от думите на Кръстева. В същото време общите задължения на НЕК към края на септември са 3.6 млрд. лв. От тях компанията дължи 968 млн. лв. на американските ТЕЦ-ове "Ек И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Още 142 млн. лв. пък е борчът към АЕЦ "Козлодуй", обясни Кръстева. За покриване на разходите за изкупуване на зелена енергия от "ЕВН България" НЕК дължи 212 млн. лв. Кръстева обясни, че ЕРП-то си прихваща от парите, които трябва да плати на държавната компания за тока, който купува от нея, за да достави на потребителите си. Дори и след тези приспадания обаче НЕК обикновено продължава да е в дълг към "ЕВН България".

Намаляването на добавката "Задължения към обществото" ще се отрази положително на НЕК, обясни още Румяна Кръстева. Според думите й така компанията ще спести 40.5 млн. лв. от парите, които изплаща на топлофикациите, за да изкупува ел.енергията от когенерациите им. По този начин в края на този регулаторен период дружеството ще отчете приходи в размер на 35 млн. лв. Според Кръстева обаче това няма да намали задълженията на НЕК, тъй като през август и септември приходите на дружеството са спаднали с по 10 млн. лв.

В същото време НЕК все още не е получавала средсвта от създадения преди няколко месеца Фонд "Сигурност за електроенергийната система". Причината е, че все още не е готова наредбата, която ще определя как точно ще бъдат използвани натрупаните в него пари. Кръстева допълни още, че на месец във Фонда влизат около 24.5 млн. лв. Каква част от тях ще получава НЕК и колко ще бъде вноската на компанията, която също ще трябва да вкарва суми в него, ще стане ясно след изготвянето на въпросната наредба.

Източник: 3e-news.net

Водещи

Най-четени