В ЕК оптимисти за продължаване на транзита на руски газ през Украйна 11.04 | 15:32

Останах въодушевен от последната тристранна среща, казва Марош Шефчович

От iNews.bg

Заместник-председателят на Европейската комисия за Енергийния съюз Марош Шефчович не изключва възможността Русия и Украйна бързо да се споразумеят за транзита на природен газ след 2019 г., предаде БГНЕС.

"Останах доста въодушевен след нашата последна тристранна среща на 21 януари. Представих предложението и очаквах реакция от двете страни и реакцията беше доста положителна. Нямах усещането, че предлагам нещо напълно нереалистично. Убеден съм, че ако можем да започнем да обсъждаме това предложение конкретно и в конструктивен маниер, ние ще намерим доста бързо решение", каза Шефчович.

Русия, Украйна и Еврокомисията провеждат тристранни преговори за транзита на газ след 2019 г. Действащият договор за транзит на руския газ през Украйна изтича в края на тази година.

Вторият кръг на тристранните консултации се състоя през януари в Брюксел. Никакво конкретни договорки не бяха постигнати, както се и очакваше, но ЕК направи предложение на страните за бъдещия договор, разкривайки пред обществеността неговите основни параметри. Според ЕК договорът трябва да бъде подписан за срок над 10 години, а обемите да бъдат привлекателни, включително и за инвеститорите, които ще бъдат поканени да модернизират украинската газово-транспортна система. Следващите тристранни консултации са планирани за май.

Водещи

Най-четени