В "Марица Изток" са спрени 1000 мегавата мощности 21.01 | 14:01

В системата са включени два блока "студен резерв" на ТЕЦ "Варна", които компенсират

От Андриян Георгиев

С цел да се удължи периодът на работа и недопускането на повреди по оборудването са спрени 1 000 мегавата мощности от централите в Маришкия басейн, съобщава БТА.

Транзитните потоци на електроенергия през страната не са ограничавани.

В момента в системата са включени два блока "студен резерв" на ТЕЦ "Варна", които компенсират електроенергията, непроизведена от термичните централи в "Марица Изток".

Потреблението на електроенергия в момента е нормално за зимния сезон - 5 850 мегавата към 11:00 часа, сочат данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Очакваният пик в товара към 19:00 часа днес ще бъде към 6 000 мегавата, а като цяло вътрешното потребление се очаква да достигне 124 млн. киловатчаса електроенергия.

Вчера (20 януари) потреблението е било 133 млн. киловатчаса. До този момент, независимо от силния снеговалеж и вятър, нямало аварии по преносната мрежа, съобщават от ЕСО. 

iNews припомня, че заради стачката на миньорите от "Мини Марица-изток", ниските температури и нарасналото вътрешно потребление на електроенергия от 1:00 часа тази нощ (21 януари) е спрян износът на електроенергия от България.

Водещи

Най-четени