Готвят глоба на „Топлофикация София“ 14.02 | 13:06

Потребители предлагат компанията да приспада по 20 лева от сметката ни за всеки 12 часа без парно

От iNews.bg

"Топлофикация София" по всяка вероятност ще отнесе глоба за дните, през които десетки хиляди столичани останаха без парно и топла вода. Това обявиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В края на миналата седмица от там започнаха проверка на дружеството, включително и на това как изпълнява дейностите по лицензиите си. На база на резултатите от нея не е изключено на дружеството да бъде наложена санкция. Засега обаче няма яснота в какъв размер може да бъде глобата.

Паралелно с това може да бъде въведена и сума, която абонатите да получават, ако останат без отопление. Единият вариант е тя да бъде твърда и да се приспада от сметката за всеки ден, през който клиентите не са били топлоснабдени. От Асоциация "Активни потребители" дори вече имат идея в тази посока. Те предлагат във фактурата за месеца "Топлофикация" да прави отстъпка от 20 лева за всеки период от 12 часа, през който не е имало парно и топла вода, предаде Нова ТВ. Тепърва обаче този, както и други варианти, ще бъдат подложени на обсъждане.

Паралелно с това в КЕВР обмислят и промяна на Общите условия на "Топлофикация". Целта е да бъде улеснена именно процедурата за получаване на обезщетения от страна на клиентите, обясни Евгения Харитонова, която е член на Комисията. Тя потвърди, че дори и при сегашните правила, по които работи дружеството, то 100% ще изплати обезщетения на всеки, който е бил без парно и топла вода за повече от 48 часа.

Водещи

Най-четени