Грузия може да спре членството на Русия в СТО 24.10 | 18:49

В петък (21.10.11) Русия и ЕС постигнаха споразумение по въпроса

От iNews.bg

Грузия ще се съгласи на членството на Русия във Световната търговска организация (СТО), но при условие, че по руско-грузинската граница на територията на обявилите независимост Абхазия и Южна Осетия ще бъдат разположени международни наблюдатели.

Официално решението на грузинското правителство обяви на пресконференция заместник-министърът на външните работи Нино Каландадзе, съобщава Новости-Грузия. Според Тбилиси по границата трябва да се разположат митнически пунктове за контрол на международно признати организации.

Москва счита, че този въпрос е политически и изобщо не влиза в сферата на отговорностите и правомощията на СТО. Според коментара на руския външен министър Сергей Лавров позицията на Грузия не е препятствие, ако преговорите се водят уставно по документите на СТО.

Утре (25.10.11) предстои пореден кръг от преговори с Грузия, като последният от тях Каландадзе определи като неуспешни. Заместник-министърът отхвърли всякакви подозрение, че международното общество оказва натиск на Грузия да свали условията си пред Русия.

Позицията на Грузия може да се окаже поредната пречка пред членството на Русия в Световната търговска организация, с която се водят преговори от 1993 година. За да влезе Русия в СТО, е необходимо съгласието на всички страни-членки – към момента те са 153.

В петък (21.10.11) приключи последният кръг от преговори между Европейския съюз и Русия, като според изявлението на еврокомисаря по търговията Карел де Гухт всички въпроси, касаещи встъпването на Русия в организацията, са разрешени.

"Ние постигнахме споразумение по последните въпроси, които касаят двете страни, с което пътят за присъединяване на Русия към СТО до края на тази година е открит", се посочва в изявлението на ЕК.

Още преди една година Русия и ЕС обявиха постигането на съгласие по всички спорни въпроси в тази сфера, като на срещата на високо равнище между Русия и ЕС през декември 2010 година Жозе Мануел Барозу увери, че Европейският съюз активно подкрепя Русия за членство й през 2011 година.

Малко по-късно обаче европейските страни излязоха с нов пакет от претенции към Москва във връзка с въведените от руското правителство нови изисквания в автомобилната промишленост. Според тях митнически облекчения ще получат тези автомобилни компании, който създадат най-големите индустриални центрове в Русия и ще произвеждат не по-малко от 350 хиляди коли годишно.

Допълнителни мерки са предвидени за производителите, които използват руски компоненти в производството си или за компании, които създадат /установят проектантски бюра на руска територия.

Именно срещу този пакет от мерки на руското правителство скочиха страните от ЕС, в които автомобилният сектор също беше сериозно засегнат от икономическата криза, коментира БиБиСи.

Според прессъобщението от ЕК страните са успели да се договорят за мерки, които ще защитят интересите на европейските производители и е намерено равновесието между двете страни.

По думите на Карел де Гухт е изработен компенсационен механизъм, който ще бъде приложен, ако износът на европейските автопроизводители намалее в следствие на новия инвестиционен режим.

Сред останалите спорни между ЕС и Русия въпроси бяха режимът на износ на селскостопанска продукция и хранителни стоки за Русия, както и квотите при търговията с дървен материал. Също така ЕС е успял да договори нови правила за полетите над Сибир – територия, която в момента европейските авиокомпании заобикалят заради огромните такси за преминаване.

Въпреки това до края на годината остава малко време, за да има техническата възможност преговорите по членството на Русия в СТО да бъдат завършени, се отбелязва още в прессъобщението. 

Водещи

Най-четени