Данъчни конфискуваха тир с пилешки бутчета 03.01 | 14:56

Пратката нарушила правата за движение на рискови стоки

От Десислава Маданска

Тир с пилешки бутчета бе конфискуван от данъчните инспектори, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП). Причината е, че са нарушени правилата за движение на рискови стоки, обясниха от агенцията. Движението на рискови стоки между България, Гърция и Румъния се следи от новосъздаденото звено за фискален контрол.

Инспекторите установили, че български камион, превозващ пилешки бутчета е влязъл на територията на страната на 1.01.2014 г. през Оряхово. Първоначално представителят на превозвача е посочил едно място за разтоварване на стоката, в последствие друго населено място, но във времето за разтоварване камионът със стоката не се е появил.

На фирмата получател на стоките е възложена съвместна проверка с полицията, ще бъдат наложени запори и ако до 24 часа не бъде представено обезпечение в размер 30% от пазарната цена на стоката, пилешките бутчета ще бъдат конфискувани от НАП.

От началото на годината специално звено за фискален контрол следи движението на стоки по границите на България с Румъния и Гърция.

Сред рисковите стоки от данъчна гледна точка са зърно, брашно, олио, плодове и зеленчуци, месо и месни произведения, захар и други стоки.

Контролът се осъществява първо на границите, а в последствие и на местата, където се разтоварват стоките във вътрешността на страната от мобилни екипи на приходната агенция. Звеното беше създадено, за да противодейства на ДДС злоупотребите при сделки с участието на български търговци с контрагенти от ЕС.

Водещи

Най-четени