Десислава Танева: До месец ЕК ще даде ход на земеделската ни програма 08.05 | 18:43

Комисията неофициално е одобрила върнатите за преработка текстове в ПРСР

От iNews.bg

Имаме неофициално одобрение от Брюксел на коригираните по препоръка на Европейската комисия текстове от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. . Най-късно до месец земеделската програма ще е окончателно одобрена, за да започне страната да получава финансиране по проекти за новия програмен период.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на Националния събор на овцевъдците.

"Очакваме до месец финализирането на това одобрение. Надявам се, че всичко ще е наред от всички страни, които ще съгласуват програмата", посочи министърът".

Държавен фонд "Земеделие" ще стартира до края на юни и програма "Млад фермер". В момента се работи по наредбата за кандидатстване по мярката и веднага, след като бъде приета, мярката ще бъде отворена. След това ще бъде представен и график с предвидените програми и срокове за следващата година.

Все още обаче е рано да се каже дали предвидените средства по мярка "Млад фермер" ще са достатъчни, призна Танева. Към момента са подадени 630 заявления от производители за около 186 млн. лв., а целият годишен бюджет по мярката е около 300 млн. лв.

 

Срокът за прием на проекти по нея - за закупуване на земеделска техника, изтича на 18 май. Тя се надява след тази дата интересът към мярката да намалее и проектите, за които не достигне бюджет, да са много малко. Министърът увери, че ако един проект бъде отхвърлен сега поради липса на средства, той може да бъде внесен отново при следващото отваряне на мярката.

Водещи

Най-четени